Pirić je, replicirajući na raniji istup zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Osmana Ćatića, kazala da, za razliku od njenog stranačkog šefa, koji je pravomoćno osuđivan i protiv kojeg se i danas vodi novi postupak, Ćatićev stranački šef, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, ima predmet u Tužilaštvu BiH.

- Što se tiče mog šefa, on je, kao takav pod optužnicom, izabran u Državni parlament – pohvalila se Pirić.

Zatim je spomenula i bivšeg potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, koji je u "istom predmetu kao njen šef".

- Vaš generalni sekretar, inače moj dobar prijatelj, ružno je što ću ga spomenuti, ali moram, se pojavio na crnoj listi američke ambasade i vi meni ovdje pričate o šefu. Za razliku od mog šefa, Fadil Novalić je potrošio pare građana FBiH – izjavila je Pirić.

Predsjednik PDA i "šef" Elzine Pirić Mirsad Kukić je, podsjećamo, 2002. godine pravomoćno osuđen za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te nije baš da nije "potrošio pare građana FBiH". Kukić je optužen da je kao direktor Rudnika mrkog uglja "Banovići" oštetio ovo preduzeće prebacujući njegovu imovinu u vlasništvo druge osobe, čime je prekoračio granice svog službenog ovlaštenja i pribavio korist drugom. Kukić je, također, optužen i da je nevršenjem službene dužnosti omogućio svojoj majci sticanje imovinske koristi od 50 hiljada KM.

Kukiću se trenutno sudi i za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

- Ko god padne sa Fadilom Novalićem, nek padne, a Fadil Novalić mora otići – poručila je Pirić u zaključku svog obraćanja.

Upravo su zastupnici Kukićeve PDA danas potpisali inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, skupa sa svojim partnerima iz Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i pravde, te Nezavisnog bloka.