open-navfaktor-logo
search
Pravomoćna presuda
Elvisu i Besimu Tahiroviću šest i po godina zatvora za neovlašteni promet oružja
Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe
28.09.2018. u 14:54
get url
text

Apelaciono vijeće Državnog suda osudilo je Elvisa Tahirovića na tri i Besima Tahirovića na tri i po godine zatvora zbog neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom iz BiH u Italiju.

Besim Tahirović je proglašen krivim što je skupa sa Sašom Denićem i njima poznatom osobom od marta do novembra 2016. godine, u cilju pribavljanja koristi, učestvovao u prometu oružja, odnosno dva pištolja i četiri automastke puške, koje je u četiri navrata prevezeno preko graničnog prijelaza Izačić i prodano njima poznatoj osobi u italijanskom gradu Napulju po cijeni od 500 do 600 eura po komadu.

Elvis Tahirović je, prema presudi, u novembru 2016. sa Denićem sa ciljem planiranja prebacivanja oružja van BiH na Palama nabavio dvije automastke puške po cijeni od 300 maraka po komadu, ali ih je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pronašla u jednom stanu u Sarajevu.

Pored toga, Elvis Tahirović je oslobođen krivnje po jednoj od tačaka optužnice da je bio posrednik pri nabavljanju oružja u sastavu organizovane grupe.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirza Jusufović je u obrazloženju odluke naveo kako je bila dilema da li su optuženi djela počinili kao saizvršioci ili u sastavu grupe, za šta na kraju nije bilo dovoljno dokaza.

- Nespornim je smatrana činjenica da su se Elvis i Besim Tahirović poznavali i družili, ali ta okolnost nije bila dovoljna da se stekne zaključak da su bili pripadnici gupe. To se ne može zaključiti niti iz presretnutih komunikacija, a iako postoje elementi, to van razumnne sumnje nije moglo biti utvrđeno - istakao je Jusfović, javlja BIRN BiH.

Da su radnje počinjene, prema ocjeni Suda, proizilazi iz dijela iskaza samih optuženih, saslušanih svjedoka i vještačenja, dok je za oslobađajući dio obrazloženo da nije izvedeno dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je Elvis Tahirović bio posrednik u nabavci dvije automatske puške.

- Polazna tačka za sankciju je bila činjenica da je minimalna zaprijećena kazna za ovo djelo tri godine zatvora te pored olakšavajućih okolnosti poput porodične situacije i životne dobi optuženih, nije se moglo ići ispod minimuma zbog ranije osuđivanosti Elvisa Tahirovića i brojnosti radnji na strani Besima Tahirovića - rekao je Jusufović.

Od optuženih su oduzete dvije automastke puške s okvirima, a od Besima Tahirovića i imovinska korist od 1.100 eura koju je dužan platiti u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude.

Prvostepenom presudom iz decembra 2017. Elvis je osuđen na tri, a Besim Tahirović na tri i po godine, ali je ova odluka ukinuta te im se sudilo iznova. Sa njima dvojicom je bio optužen i Saša Denić koji je osuđen na godinu zatvora nakon što je s Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivnje.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.