open-navfaktor-logo
search
Ponudio objašnjenje
Elvir Mujkanović potvrdio za Faktor: Ministar za boračka pitanja u Vladi TK podnio ostavku
Mujkanović je do sada radio volonterski, jer nije mogao zasnovati radni odnos
27.08.2019. u 17:22
get url
text
Elvir Mujkanović: Podnio ostavku
get url
text

Ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Elvir Mujkanović potvrdio je danas za Faktor da je podnio ostavku.

Mujkanović je do sada radio volonterski, jer nije mogao zasnovati radni odnos. Naime, Zakon o ministarskim imenovanjima podrazumijeva imenovanje ministra sa visokom stručnom spremom, stoga Mujkanović kao ministar sa završenom srednjom školom nije imao pravo da zasnuje radni odnos.

- Po ovom zakonu kakav je danas, bilo koji nosilac najvišeg vojnog priznanja Zlatni ljiljan, oficir Armije RBIH, ratni vojni invalid ili bilo koji borac bez visoke stručne spremene, ne može biti ministar za boračka pitanja, što je teški non sense. U mom slučaju ostao sam uskraćen za odgovor i mišljenje nadležnih institucija o stepenu stručne spreme koji odgovara oficirskom rangu u profesionalnom sastavu Vojske FBiH i obavljenim edukacijama u zemlji i inostranstvu u posliejratnom periodu, a na koje sam upućivan kao oficir od strane institucija ove države - naveo je Mujkanović u saopćenju koje je dostavio medijima.

Inače, u svojoj zvaničnoj biografiji Mujkanović je naveo da je završio Srednju vojnu školu ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Rajlovcu 1992. godine te da je vazduhoplovno-vojnu akademiju u turskom Izmiru završio 2001. godine. Cijeli rat proveo je u Armiji RBiH, a nakon rata do 2002. godine bio je zaposlenik Federelnog ministarstva odbrane. U Vojsci FBiH imao je čin kapetana.

- Bili smo dobri dok smo kao jedva punoljetni vojnici i oficiri branili državu, ostavljali dijelove tijela, pa i živote za ovu državu. Tada smo bili prihvatljivi i pojedincima, a danas okupljenim oko političkih subjekata kao što su SDP i PDA, koji ovih dana u svojim saopćenjima skandaloznim nazivaju obavljanje funkcije ministra za boračka pitanja od strane borca, ratnog i profesionalnog oficira Armije RBiH i Vojske FBiH. To govori o nivou politikantstva i antidržavnog djelovanja ovih političkih opcija koje su godinama unazad, na prvom mjestu, direktno proizveli, na ovaj i druge načine, ponižavanje i nipodaštavanje ukupne boračke populacije, posebno RVI, ratnih oficira i dobitnika najvećih ratnih priznanja, a danas se iživljavaju nad posljedicama vlastitih nedjela ugrađenih u nemoralna, nelogična i ponižavajuća zakonska rješenja - naveo je, između ostalog, Mujkanović.

Njegova ostavka bit će proslijeđena Vladi TK na razmatranje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.