VEZANI TEKST - Ruske diplomate protjerane iz evropskih zemalja sada akreditovane u BiH

Državni ministar vanjskih poslova se oglasio na Facebooku navodeći da je Ilia Serov, ataše pri Ruskoj ambasadi o kom je u nedavnom istraživanju pisao Detektor, od 25. oktobra prošle godine u ovoj zemlji.

Konaković je napisao da je Anton Sokolov u BiH bio u dva navrata, navodeći da je drugi period od 12. januara 2023. godine do danas.

- Obojica došli, prešli granicu, nisu notifikovani (najavljeni da će doći), te im izdate ID kartice u vrijeme kad je SDA imala na poziciji ministrice vanjskih poslova Biseru Turković, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i zamjenika direktora Granične policije Fahrudina Halača - napisao je Konaković, koji nije odgovorio na upit Detektora za komentar.

Prema Pravilniku o uslovima i načinu izdavanja identifikacijskih iskaznica za službovanje u diplomatskim predstavništvima, ova predstavništva su  dolaskom u zemlju, dužna notifikovati Ministarstvo vanjskih poslova o novim članovima i članovima njihove porodice, nakon čega im Ministarstvo izdaje identifikacijsku iskaznicu.

Nakon što je Detektor objavio istraživanje o ruskim diplomatama koje su evropske države protjerale nakon invazije na Ukrajinu, a koji su akreditovani u ruskoj misiji u BiH, Konaković je kazao da je njihov dolazak sigurnosni propust.

Tada je izjavio da Ministarstvo vanjskih poslova nije nikoga pustilo u BiH niti legitimisalo.

Novinari su nekoliko puta tokom rada na istraživanju zatražili komentar ovog ministarstva, ali na upite i pozive nije nikad odgovoreno.

VEZANI TEKST - Slučaj ruskih diplomata-špijuna: Pojašnjenje koje su nam dali Turković i Crnadak demantuje Konakovića

Bisera Turković, bivša ministrica vanjskih poslova, kazala je da su diplomatske liste pokazatelj ko su aktivne diplomate u kojem periodu.

- One se izdaju kvartalno. U septembru prošle godine [Serov i Sokolov] nisu na listi. Ja odlazim u januaru, u februaru se pojavljuje prvi diplomata, a drugi se pojavljuje od septembra ove godine - kazala je Turković.

Prema istraživanju, Serov se prvi put na diplomatskoj listi pojavio u februaru, a Sokolov u maju ove godine.