Želite kupiti psa: Ovo su najbolje vrste za život u stanu

objavljeno: 21.12.2017. u 12:26

Američki kinološki savez sastavio je listu pasa koji su idealni za suživot u stanu.

Na prvom mjestu se našao mops ili pugs koji vodi porijeklo iz Kine i vjeruje se da su pripadnici ove rase preci pekinezera. Većina predstavnika ove male rase su energični i razigrani, pogotovo do treće godine života, kada postaju mirni i manje tvrdoglavi.

Mopsovi su aktivni i vole da učestvuju u svim poslovima vlasnika, nikada nisu agresivni ni stidljivi, što ih čini odličnim ljubimcem i za djecu, ali prepreke u izložbenoj karijeri, jer teško da ćete natjerati mopsa da stoji mirno u mjestu.

Mops se odlično slaže i sa drugim životinjama, uključujući i mačke. Ova rasa ima fizičku snagu i temperament malog psa, ali mu je potrebno i vrijeme za odmor, za razliku od yek rasel terijera, koji kao da je „uključen na baterije“. Poznati su po ispuštanju neobičnih zvukova kao što je roktanje i hrkanje, jer imaju kratku njušku.

Na drugom mjestu našao se bišon koji izuzetno voli društvo čovjeka, inteligentan, odan, živahan. Lako ga je dresirati i sa njim je lako živjeti, jer je veseo i samouvjeren pas. Voli kada su ljudi oko njega sretni, a najzadovoljniji je kada živi u porodici koja ga vodi svuda sa sobom, piše B92. Odlično se slaže sa drugim psima, a posebno sa djecom, koja odgovaraju njegovom razigranom duhu i lako uče trikove.

Na trećem mjestu našao se kavalirski španijel kralja Čarlsa kao najbolji pas za stan, a osim toga nosi i titulu najslikanijeg psa na svijetu. Veseo, živahan i drag pas koji neprestano maše repom. Odan i inteligentan, prije svega društven, ne voli samoću, pa ga ne ostavljajte dugo samog. Preporučuje se najviše starijim ljudima i djeci zbog svoje blage naravi, međutim kako vodi porijeklo od lovačkih pasa, treba ga držati stalno na povocu, kako ga njuh ne bi odvukao na drugu stranu i pas se izgubio. Dobri su u takmičenjima poslušnosti.

Četvrto mjesto pripalo je rasi ši cu, koji je aktivan, privržen, pametan i prije svega odan. Prijateljski nastrojen i nježan pas, željan pažnje i maženja, savršeno odgovara maloj djeci. Ovo je pas svilene dlake koji se skoro uopšte ne linja, te je tako idealan za stan.

Engleski buldog je kratkodlaki pas, te mu nije potrebno često četkanje, pa ni kupanje. Fizički dosta inertan i lijen, ne zahtijeva dugačke šetnje, te je idealna rasa za one koji ne vole puno vremena da provode napolju.

Dovoljne su im tri kratke šetnje u toku dana, ipak obratite pažnju na ishranu, jer su skloni gojenju. Veoma inteligentan i umiljat, buldog je odličan pas čuvar, nije prgave naravi, iako djeluje zbog izgleda na prvu loptu, ukoliko se dresira na pravi način, nije ni previše tvrdoglav.

Francuski buldog je jednostavan za održavanje čime je zauzeo šesto mjesto idealnog psa za stan. Lako ih je dresirati, obožavaju djecu, vole da se maze i uvijek žele da su blizu vlasnika. Rijetko laju, te nije ni čudno što spadaju u jedne od najpopularnijih rasa na svetu.

Kineski kukmasti pas na prvi pogled ne djeluje baš da bi se našao na ovakvoj jednoj listi, međutim pripada rasi koja se uopšte ne linja, jer nema dlaku. Postoji i dugodlaka vrsta, ali i oni uz redovno češljanje, čine izuzetno čiste ljubimce. Spadaju u živahne pse, stabilnog karaktera, ne laju puno i blagog su temperamenta, teritorijalni su, te spadaju u odlične čuvare.

Maltezer je savršeni mali pas za stan, ali nikako igračka za decu. Obožavaju da trče za lopticom, veseli su, pametni, ali ono što ih čini idealnim za stan je činjenica da se ne linjaju i nemaju miris. Lako ih je dresirati, ali ukoliko od malena ne reagujete pravilno na lajanje, mogu postati vrlo bučni s godinama.

Hrt se na ovoj listi našao kao jedina rasa koja spada u veće pse. Dobroćudni i uravnoteženi, mirni, skoro nikada ne laju. Hrtovi pripadaju prvim rasama pasa na svijetu, a najpoznatije rase hrtova su: irski vučji, škotski jelenji, ruski i avganistanski hrt.

Havanezer ili havanski bišon spada u rasu psa koja ima prilagodljivu narav, odlično se slaže sa djecom i sa drugim kućnim ljubimcima, vrlo su privrženi porodici.

Američki kinološki savez napravio je listu na kojoj su skoro svi psi manje rase, osim hrta. Ovo su psi koji ne zahtijevaju duge šetnje, istrčavanje, a kriterijumi u izbori su preovladali za minimum njege, i manje dlake u stanu.