open-navfaktor-logo
search
Oglasili se nakon štrajka
Elektroprivreda BiH poručila: Reorganizacija rudnika ili stečaj
Kompanija "Elektroprivreda BiH" (EP BiH), kao vladajuće društvo Koncerna EP BiH, redovno izmiruje svoje obaveze prema rudnicima, a razloge za neisplaćivanje plaća treba tražiti u činjenici da rudnici iz Koncerna ne ostvaruju planiranu proizvodnju, a time i prihode.
26.03.2021. u 17:02
get url
text

Saopćili su ovo iz "Elektroprivrede BiH", nakon što su rudari "Kreke" jutros stupili u generalni štrajk, a u poslijepodnevnim satima ga prekinuli jer su Uprava rudnika i EP BiH ispunili njihova tri zahtjeva.

Iz EP BiH su naveli da je proces reorganizacije rudnika pokrenut s ciljem osiguranja njihovog ekonomski održivog poslovanja, ali da nailazi na velike otpore i protivljenja od strane rudnika i manifestuje se kroz obustave rada.

- Zahtjevi sindikata rudnika često nemaju karakter sindikalnih aktivnosti. Reorganizacija rudnika je odgovoran proces i njena potpuna provedba zahtijeva punu angažovanost svih uposlenih u Koncernu EPBiH. U slučaju opstruiranja i neprovođenja ovog procesa, jedina opcija jeste stečaj - saopćili su iz "Elektroprivrede BiH".

Dodaju da su, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembar 2020.godine, ukupne obaveze rudnika iznosile 920 miliona KM, od čega se skoro 495 miliona KM odnosi na dugove prema državi.

- Prošlu godinu rudnici su okončali sa ukupnim gubitkom u iznosu 79 miliona KM. I pored više od pola milijarde KM, koliko je Elektroprivreda BiH uložila u rudnike, nije osigurano njihovo ekonomski održivo poslovanje. Proces reorganizacije mora biti sveobuhvatan uključujući reorganizaciju i optimizaciju radne snage i proizvodnih kapaciteta, što će rezultirati ekonomskom održivošću - upozorili su iz EP BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.