open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Elektroprivreda BiH demantuje Tužilaštvo TK: Nismo isplatili novac Zaštitarskoj firmi "Protection"
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona saopćilo je jutros da je Općinski sud u Živinicama potvrdio optužnicu Tužilaštva TK protiv bivšeg ministra u Vladi TK Abdulaha Zukića (40) i v. d. direktora RMU Đurđevik Samira Suljića (44), zbog "reketiranja" vlasnika privatnih firmi koje su od RMU Đurđevik imali dospjela nenaplaćena potraživanja.
01.12.2021. u 16:20
get url
text

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva, trećom tačkom optužnice na teret im se stavlja da su od maja do početka jula 2021. godine, od vlasnika i odgovornog lica u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 240.000 KM za pružene usluge, tražili da im predaju dio od 15 posto od ukupnog potraživanja u novcu kako bi posredovali i utjecali da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati spomenuti dug.

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra i v. d. direktora rudnika Đurđevik zbog reketiranja

- Nakon što je Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine je Suljiću isplaćen dar u novcu u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Suljića i Zukića uhapsili - stoji u saopćenju Tužilaštva.

Tim povodom reagirali su iz Elektroprivrede, saopćivši kako "objavljena informacija o uplati sredstava od strane JP Elektroprivreda BiH zaštitarskoj agenciji, nije tačna i istom je nanesena šteta kompaniji narušavanjem poslovnog ugleda i kredibiliteta".

- JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo nije izvršila uplatu pravnom licu Protection BH d.o.o. Živinice, navedenom u tački tri optužnice Općinskog suda Tuzla - navodi se u regiranju Elektroprivrede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.