open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Elektrokrajina diže novi milionski kredit da bi ostala likvidna
Banjalučka Elektrokrajina prinuđena je da se kreditno zaduži za 2,5 miliona maraka kako bi održala poslovnu likvidnost. 
25.02.2020. u 10:28
get url
text
Elektrokrajina
get url
text

Zbog toga najveće preduzeće iz sistema Elektroprivrede RS traži banku koja će joj odobriti overdraft kredit na 12 mjeseci po fiksnoj kamatnoj stopi od maksimalno 3,6 posto. Overdraft kredit za preduzeća predstavlja mogućnost da se vrši izvršavanje naloga i iznad raspoloživog stanja na računu, do određenog limita.

Ponude se mogu dostavljati do 16. marta do 12 časova, a sat vremena kasnije predviđeno je njihovo javno otvaranje na kojem mogu prisustvovati ponuđači.

Ovo je drugi višemilionski kredit u kratkom periodu s obzirom da se ovo preduzeće u oktobru prošle godine kod Nove banke zadužilo za četiri miliona maraka na period od pet godina.

Bez obzira na milionska zaduženja, uprava ne odustaje od reklamiranja svojih aktivnosti pa je na početku godine za tri televizije osiguralo 30.000 maraka po tom osnovu.

Ova zaduženja pokazuju kako finansijska situacija u Elektrokrajini nije idealna, a dodatno će ju zakomplikovati proces dobrovoljnog napuštanja preduzeća uz stimulativne otpremnine.

Objelodanjeno je kako se čak 555 radnika ovog preduzeća prijavilo za dobrovoljni odlazak.

Ako se uzme u obzir da će za otpremnine biti potrebno između 20.000 i 50.000 maraka po radniku, jasno je da će Elektrokrajini biti potrebni milioni maraka kako bi ispunila ovu obavezu.

Dragan Čavić, direktor preduzeća je ranije za Capital sabrao kako će za 300 radnika biti potrebno isplatiti 14 miliona maraka, što je trećina iznosa koji se izdvaja za bruto plate zaposlenih u godini.

On je još tada izjavio kako Elektrokrajina nema sredstva za jednokratnu isplatu te da će se rješenje tražiti na nivou ERS-a.

Podsjećamo, da ni druga distributivna preduzeća nisu u boljoj poziciji pa su prinuđena da podižu kredite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.