open-navfaktor-logo
search
Grupa A
Ekvador u centru skandala, debitant Katar, Nizozemci sa čudom od djeteta, prvak Afrike i afera Mane
Za šest dana u Kataru će početi Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje se općenito smatra jednim od najpraćenijih sportskih takmičenja na svijetu.
14.11.2022. u 21:29
get url
text

Svjetsko prvenstvo počinje u nedjelju, a trajat će do 18. decembra kada je na programu finalni meč.

Voljom žrijeba odlučeno je da se u grupi A nalaze Ekvador, domaćin Katar, Nizozemska i Senegal.

- Ekvador -

Sud za sportsku arbitražu (CAS) prije dvije sedmice potvrdio je da će fudbalska reprezentacija Ekvadora moći da igra na Mundijalu, ali je istovremeno spomenuti nacionalni savez kažnjen zbog falsifikovanja pasoša igrača Byrona Castilla.

Čile i Peru bili su glavni zagovarači ideje da se Ekvador izbaci sa Mundjala, ali to se ipak neće dogoditi, bar ne zbog ove situacije.

Obje spomenute selekcije tvrdile su da je Castillo zapravo Kolumbijac, a ne Ekvadorac, te da nije imao pravo nastupa na osam mečeva u kvalifikacijama za Mundijal.

Selekcija Ekvadora prema Transfermarktu ukupno vrijedi 49,7 miliona eura. Najvredniji igrač u ovoj repreprezentaciji je član Los Angelesa Jose Cifuentes (12 miliona eura).

S klupe ih predvodi Argentinac Gustavo Alfaro.

- Katar -

Domaćin turnira prvi put učestvuje na Svjetskim prvenstvima.

Široj fudbalskoj javnosti ne znače mnogo imena sa spiska španskog stručnjaka Felixa Sancheza, pošto svi fudbaleri na koje računa za Mundijal nastupaju u katarskim klubovima.

Najveći broj njih dolazi iz Al Sada i Al Duhaila. Prema Transfermarktu, roster Katara vrijedi 14,9 miliona eura, a najvredniji je Hasan Al-Haydos (900 hiljada eura).

- Nizozemska -

Fudbalska reprezentacija Nizozemske uvijek je predstavljala grupu igrača iz najvećih svjetskih klubova, predvođenu s nekoliko superzvijezda. I tako je bilo još od sedamdesetih godina prošlog vijeka pa sve do Svjetskog prvenstva 2014, kada su došli do svojeg trećeg finala.

U Katar se vraćaju nakon propuštene Rusije (2018), a u novom rosteru vidjet ćemo jednu nešto drugačiju sliku.

Selektor Louis Van Gaal odustao je od nekih igrača čije je usluge koristio u protekle dvije godine, poput Svena Botmana, Briana Brobbeyja i Ryana Gravenbercha, a najveće zvijezde u reprezentaciji su Memphis Depay, Frenkie De Jong, Steven Bergvijn, Virgil Van Dijk i novo čudo od djeteta Xavi Simons. 

Nizozemci su prema Transfermarktu procijenjeni na 587,25 miliona eura. Najviše vrijedi Matthijs de Ligt (70 miliona eura).

- Senegal -

Selektor Senegala Aliou Cisse došao je u sukob s Bayernom jer je na spisak za Katar stavio ime najveće zvijezde Sadioa Manea.

Senegalac se povrijedio u bundesligaškom duelu Bayerna i Werdera, a prvobitne prognoze govorile su kako Mane neće biti spreman za Svjetsko prvenstvo. Senegalci su bili spremni učiniti sve kako bi njihov najbolji fudbaler zaigrao na Mundijalu, što se nije svidjelo čelnicima Bayerna.

Mane predvodi vrlo atraktivnu i jaku ekipu, a na spisku se nalaze još i članovi Chelseaja, Tottenhama, Milana, Monaca, Villarreala, Marseillea, Leipziga i drugih klubova.

Roster prvaka Afrike prema Transfermarktu procijenjen je na 288 miliona eura, a očekivano najvredniji je Mane (60 miliona eura).

Raspored utakmica u grupi A:

1. kolo

20. novembar

17 sati: Katar – Ekvador (Al Khor)

21. novembar

17 sati: Senegal - Nizozemska

2. kolo, 25. novembar

14 sati: Katar – Senegal (Doha)
17 sati: Nizozemska – Ekvador (Al Rayyan)

3. kolo, 29. novembar

16 sati: Ekvador – Senegal (Al Rayyan)
16 sati: Nizozemska – Katar (Al Khor)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.