Među trinaestoro optuženih članova grupe "Les Barjols", su jedanaest muškaraca i dvije žene, starosti između 26 i 66 godina.

Postupajući na osnovu informacija dobijenih prisluškivanjem, policija je u novembru 2018. godine uhapsila tada 62-godišnjaka i trojicu saučesnika i pronašla keramički nož od 15 centimetara u njegovom automobilu blizu mjesta gdje je Macron trebao održati govor. U njegovoj kući kasnije su pronađeni vatreno oružje i municija.

Nekoliko drugih članova grupe uhapšeno je u periodu između 2019. i 2020. godine. Njihovo suđenje, koje je počelo u utorak, trajaće do 3. februara.

Advokati optuženih, u komentarima za francuske medije, umanjili su ozbiljnost namjera svojih klijenata i opisali ih kao nespretne ekstremiste bez stvarnih planova za akciju.

Sudski dokumenti tužilaštva pokazuju da su muškarac uhapšen sa oštricom i drugi članovi optuženi za posjedovanje ilegalnog oružja, planiranje terorističkih akata, planiranje napada na članove parlamenta i na imigrante, kao i za planove da se ubije Macron.

Neki od optuženih su također optuženi za širenje "ultradesničarske ideologije koja se zalaže za rušenje vlade korištenjem nasilja i oružja", a za neke je utvrđeno da na svojim računarima imaju nacističke sadržaje i priručnike za pravljenje bombi.

Tokom saslušanja u srijedu, jedan od optuženih za pomaganje u pripremi napada na Macrona rekao je da muškarac koji je uhapšen sa keramičkim nožem "nije imao namjeru da ga koristi kao oružje".