open-navfaktor-logo
search
Destabilizacija regije
Ekstremni Rus prijeti i po Crnoj Gori: Ko je Vladislav Pozdnjakov koji vodi "ratove" za Putina, a Zelenski mu je fašista
Jedna od najglasnijih branilaca ruskog predsjednika Vladimira Putina i agresije na Ukrajinu je ekstremistička organizacija "Muška država" na čijem je čelu Vladislav Pozdnjakov. 
02.04.2022. u 10:31
get url
text

Ova zloglasna grupa rasista, homofoba i žemorzaca već duže vremena djeluje u Crnoj Gori, odakle vodi Putinove ratove. U tamošnjim medijima Pozdnjakov je označen kao osoba koja je uputila prijetnje da će u zrak dići najveći tržni centar u Budvi, a na mail adresu Grada Podgorica s njegovim potpisom stigla je i prijetnja dizanjem osnovnih škola u zrak. 

VEZANI TEKST - Na adresu Grada Podgorica stigle prijetnje dizanjem škola u zrak, iza svega navodno stoji Rus Podznjakov

Crnogorska policija štiti i aktivistu za ljudska prava Aleksandra Sašu Zekovića kojem je Podznjakov uputio prijetnje putem interneta, poručujući da će "platiti za svoje laži".

- Nevjerovatna je činjenica da je dozvoljen boravak osobi koja je čak i od Putinovog režima proglašena za vođu jedne od ekstremističkih organizacija u Rusiji. Moramo da utvrdimo da li je bilo propusta našeg sigurnosnog sektora jer ako jeste, onda je to za veliku brigu - kazao je Zeković. 

Iako je crnogorska policija zvanično saopćila Zekoviću da je Vladislav Pozdnjakov napustio Crnu Goru preko graničnog prijelaza Božaj 4. februara ove godine, vođa terorističke organizacije "Muška država" je na mreži Telegram nastavio da objavljuje postove, kao da nije izlazio iz zemlje. Fotografije i snimci koje objavljuje izazivaju sumnju da se Podznjakov i danas nalazi u Crnoj Gori.

"Muška država" započela je svoje postojanje kao zatvorena grupa na ruskoj društvenoj mreži VKontakte. Organizaciju je 2015. godine osnovao bodybuilder Vladislav Pozdnjakov. Svi koji su željeli biti u ovoj grupi morali su ispunjavati stroge kriterije za članstvo.

Radi se o online grupi rasista, homofoba i ženomrzaca koja je u prošlosti bila toliko toksična i destruktivna da ju je čak i Moskva službeno zabranila u oktobru prošle godine. Ruski su sudovi proglasili "Mušku državu" ekstremističkom organizacijom i zabranili joj svako djelovanje. 

Pozdnjakov je pobjegao iz Rusije u Podgoricu, odakle su nastavili širiti mržnju.U svojim objavama na internetu otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu, nazivajući vlast predsjednika Volodimira Zelenskog fašistom.

Osnivač i vođa "Muške države", 30-godišnji Vladislav Pozdnjakov rođen je u Aktyubinsku (danas Atobe u Kazahstanu), a odrastao je u Balakovu u Saratovskoj oblasti. Nakon osnovne i srednje škole, budući "aktivista" upisao je Medicinski fakultet u Balakovu, gdje je radio kao bolničar. Međutim, prije diplomiranja, Pozdnjakov je imao sukob s rukovodstvom i napustio je školu.

Pozdnjakov je 2015. osnovao svoju "Mušku državu", čije su pristalice tražile "razmažene" djevojke na raznim društvenim mrežama i napadale žrtve, vrijeđajući ih i prijeteći im. Pozdnjakov je u decembru 2018. osuđen na dvogodišnju uvjetnu kaznu zbog ponižavanje ljudskog dostojanstva u odnosu na žene, ali je već u martu 2019. kazna ukinuta, budući da je ruski predsjednik Vladimir Putin je svojim ukazom djelimično dekriminalizovao ovaj član zakona.

Pozdnjakov ne smatra svoj pokret ekstremističkom organizacijom, tvrdeći da njegove aktivnosti nisu išle "preko interneta". Tvrdi da su muškarci jednostavno "trolali internet, borili se protiv kompanija i njihove okupacione agende, kao i LGBT propagande među djecom".

Sam Pozdnjakov sebe naziva "ocem slovenskog ekstremizma". Prema riječima njegovog advokata Džambolata Gabaraeva, osnivač pokreta već duže vrijeme živi u inostranstvu i "nema nikakve veze sa zajednicom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.