open-navfaktor-logo
search
Crveno upozorenje
Ekstremne vrućine zahvatile region, u ponedjeljak najtoplije
Crveno upozorenje je izdato za područje Mostara, Splita, Rijeke, Zagreba, Dubrovnika i Knina
11.08.2019. u 14:11
get url
text

Zbog izrazito visokih temperatura na području Zapadnog Balkana za nedjelju i ponedjeljak izdato je narandžasto i crveno upozorenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je narandžasti meteoalarm za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a vremenska pojava zbog koje se izdaje upozorenje odnosi se na visoke dnevne tempertaure zraka i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa. Upozorenje je izdato za period od 10. do 12. august, a na području Mostara u ponedjeljak je na snazi crveno upozorenje. 

Prema prognozama FHMZ, u nedjelju će se maksimalna dnevna temperatura kretati između 32 i 40 stepeni, a u ponedjeljak između 34 i 40.  Sunčano i izuzetno vruće je i u Hrvatskoj. Za područje Splita, Zagreba i Rijeke u nedjelju je objavljen crveni stepen upozorenja zbog ekstremno visokih temperatura opasnih po zdravlje.

Crveni meteoalarm je u ponedjeljak upaljen i za područje Dubrovnika i Knina. Temperature zraka u najtoplijem dijelu dana penjaće se do 37 stepeni Celzijusovih. Uz obalu i u unutrašnjosti puhaće većinom slab jugozapadni i zapadni vjetar, dok će se na otocima i otvorenom moru zadržati slab do umjeren sjeverozapadnjak. Uobičajeno najtopliji su gradovi u unutrašnjosti Dalmacije, Knin, Imotski i Sinj, gdje će prema najavame temperature biti blizu 40 stepeni Celzijusovih.

Na području cijele Srbije danas i sutra je na snazi narandžasti meteoalarm zbog visoke temperature zraka. Do kraja dana očekuje se sunčano i veoma toplo vreme uz najvišu dnevnu temperaturu od oko 37 stepeni Celzijusevih, a kako javljaju srbijanski mediji ponedjeljak će biti najtopliji dan ovog ljeta sa očekivanih 38 stepeni.

Narandžasti meteoalarm izdat je i za područje cijele Crne Gore i Makedonije.  Prema prognozama meteorologa, sunčano i vrlo toplo vrijeme očekuje se do 20. augusta. Zbog izrazito visokih temperatura zraka iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK) u nedjelju su apelovali na vozače da voze maksimalno oprezno, da budu odmorni i da prilikom napuštanja vozila na vrijeme isključe rashladne uređaje, kako bi se organizam navikao na vanjsku temperaturu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.