open-navfaktor-logo
search
Terorizam
Eksplozija na džumi u Pakistanu, poginule četiri osobe
Eksplozija, posljednja u nizu, dogodila se tokom džuma-namaza u petak u džamiji u naselju Kuchlak u Quetti, glavnom gradu provincije Balochistan
Nedim Pobrić
16.08.2019. u 13:42
get url
text

U eksploziji u džamiji na jugozapadu Pakistana poginule su najmanje četiri osobe, dok ih je više od deset povrijeđeno, objavili su u petak iz policije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Eksplozija, posljednja u nizu, dogodila se tokom džuma-namaza u petak u džamiji u naselju Kuchlak u Quetti, glavnom gradu provincije Balochistan, prenose lokalni mediji navode policijskog službenika.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.  

Velika pakistanska provincija Balochistan strateški je važna zbog bogatih nalazišta bakra, cinka i prirodnog plina. Tokom posljednjeg desetljeća provincija, posebno glavni grad Quetta, suočila se sa smrtonosnim valom sektaškog nasilja u kojem je ubijeno preko 2.200 ljudi.

Provincija je također ključna ruta mega projekta u vrijednosti od 64 milijarde dolara (oko 57,8 milijardi eura). Riječ je pakistansko-kineskom ekonomskom koridoru (PCEC), koji ima za cilj povezati za Kinu strateški važan sjeverozapadni kraj Xinxiang sa lukom Gwadar u Balochistanu kroz mrežu puteva, željeznica i cjevovoda za prevoz tereta, nafte i plina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.