Lokalitet Nekopi

Eksplozija kod Goražda, dva deminera teže ranjena

Objavljeno: 25.06.2019. u 16:29

Obojica su van životne opasnosti i bili su prisebni i komunikativni kada su dovezeni, kazao je dežurni doktor Urgentnog centra Kantonalne bolnice Goražde dr. Ali Gavrankapetanović

FOTO: ILUSTRACIJA

Dva deminera, uposlenika kompanije MAG, danas su ranjena prilikom eksplozije tokom deminiranja na lokalitetu Nekopi kod Goražda.

Riječ je o N.K iz Foče i U.Z iz Tarčina koji su zadobili teže povrede nogu, a prva pomoć ukazana im je u Urgentnom centru Kantonalne bolnice Goražde.  

- Povrede su ozbiljne i mi smo im pružili adekvatnu pomoć. Obzirom da je jedan osiguranik RS-a, prebačen je u bolnicu u Foči, a drugi je transportovan u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na daljnje liječenje. Obojica su van životne opasnosti i bili su prisebni i komunikativni kada su dovezeni – kazao je dežurni doktor Urgentnog centra Kantonalne bolnice Goražde dr. Ali Gavrankapetanović.

- Deminiranje na lokalitetu Nekopi počeo je od oktobra prošle godine uz finansijsku podršku američke vlade – potvrdila je Feni pomoćnica gradonačelnika za CZ Samira Drakovac.

- Incident koji se danas desio potvrđuje da je riječ o zagađenom terenu i opasnom zadatku, a u pitanju je površina od dva miliona metara kvadratnih. Poslovi deminiranja povjereni su kompaniji MAG i trebali bi trajati do septembra ove godine. To je jedna od prioritetnih lokacija za deminiranje na području BPK Goražde gdje žive povratnici bošnjačke i srpske nacionalnosti koji se bave poljoprivredom i stočarstvom i  svakodnevno su izloženi riziku - kazala je Drakovac.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije