open-navfaktor-logo
search
Naučnici objavili
Eksperimentalne tablete blokirale širenje koronavirusa u roku od 24 sata
Stručnjaci s Instituta za biomedicinske nauke Univerziteta Georgia objavili su kako su ispitivanja na životinjama pokazala da antivirusni lijek MK-4482/EIDD-2801 ili molnupiravir u potpunosti suzbija prijenos virusa covida-19 u roku od 24 sata.
04.12.2020. u 18:44
get url
text
Tablete

- Ovo je prva demonstracija oralno dostupnog lijeka koji brzo blokira prijenos SARS-CoV-2. Molnupiravir bi mogao sve promijeniti - rekao je virolog Richard Plemper sa Univerziteta Georgia.

Budući da je ovaj lijek u formi tablete te se može uzimati oralno, liječenje može započeti u vrlo ranoj fazi bolesti, što može imati trostruke koristi: može spriječiti razvoj težih simptoma, skratiti razdoblje kada je pacijent zarazan za druge i time suzbiti pojavu daljnjih lokalnih žarišta, piše Eureka Alert.

- Već smo ranije primijetili da MK-4482/EIDD-2801 djeluje protiv širokog spektra respiratornih RNK virusa i da se u zaraženim životinjama koje su dobile taj lijek smanjuje količina virusnih čestica za nekoliko redova veličine, što pak dramatično smanjuje prijenos. Zbog toga je MK-4482/EIDD-2801 postao dobar kandidat za farmakološku kontrolu covida-19 - rekao je Plemper

Djelotvornost ovoga lijeka ispitivana je na feretkama (evropski tvor) zaraženim covidom-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.