EKSKLUZIVNO – Richard Kauzlarich za Faktor: Milorad Dodik mora biti zaustavljen

objavljeno: 31.08.2016. u 21:50

Tužno je vidjeti kako se Milorad Dodik promijenio od početne faze u kojoj je sarađivao sa međunarodnom zajednicom i implementirao Dejtonski mirovni sporazum u trenutnu fazu u kojoj podriva državu Bosnu i Hercegovinu.

Razgovarao Ajdin Perčo

Bivši američki ambasador u BiH Richard Kauzlarich u ekskluzivnom intervjuu za Faktor pojašnjava veze između režima Vladimira Putina i najavljenog referenduma u RS-u. Promjena geopolitičke igre na globalnom nivou se polako preliva i na BiH, pri čemu Rusija nastoji poništiti Dejtonski mirovni sporazum koji vidi kao tvorevinu SAD-a i zapadnih zemalja.

Nekadašnji diplomata a trenutno gostujući profesor na Univerzitetu George Mason, Kauzlarich kaže da se ovi pokušaji moraju susresti s ujedinjenim frontom SAD-a, EU-a i OHR-a.

FAKTOR: Kako komentirate najavljeni referendum u RS-u?

KAUZLARICH: Slažem se s onima koji ovaj referendum vide kao korak ka ostvarenju nezavisnosti RS-a. Tužno je vidjeti kako se Milorad Dodik promijenio od početne faze u kojoj je sarađivao sa međunarodnom zajednicom i implementirao Dejtonski mirovni sporazum u trenutnu fazu u kojoj podriva državu Bosnu i Hercegovinu. Mora biti jasno šta je njegov cilj ovdje. To je ozbiljan izazov i mora biti zaustavljen. U proteklim godinama učinio je sve što je u njegovoj moći da onemogući rad državnih institucija i onda je to iskorištavao kao razlog da opravda poduzimanje koraka ka nezavisnosti poput najavljenog referenduma. Također, siguran sam i da koristi sve ovo za političke poene imajući u vidu predstojeće lokalne izbore. Da li je ovo najozbiljniji izazov miru od 1995. godine, nisam siguran. Ali neovisno o tome, to je ozbiljan izazov koji se mora susresti s ujedinjenim frontom OHR-a, EU-a i SAD-a.

FAKTOR: Koje bi konkretne korake dalje trebale preduzeti zemlje Evropske unije i SAD?

KAUZLARICH: Kako je vrijeme prolazilo, fokus EU-a i SAD-a na BiH je opadao. Jasno je da smo sada u drugačijem geopolitičkom trenutku nego sredinom i krajem 90-ih godina prošlog stoljeća. Rusija se posebno promijenila u smislu da je od početne saradnje sa EU-om i SAD-om na provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma otišla ka njegovom rušenju. To će učiniti teškim zajedničko djelovanje Vijeća za implementaciju mira OHR-a. Stoga je kritično da u ovom trenutku EU, SAD i OHR budu zajedno pri stavu da je referendum neprihvatljiv i da je ozbiljan izazov mirovnom sporazumu.

FAKTOR: Kako Vi vidite ulogu Rusije čiji je ambasador u BiH podržao referendum, ali i ulogu premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je o tom pitanju ostao neutralan?

KAUZLARICH: Uznemirava me uloga Rusije u regionu. Putinov cilj je poništiti progres ostvaren od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je donio mir na Balkan. Putin ovaj sporazum vidi kao čin kojim su SAD i Zapad generalno iskoristili slabost Rusije. Cilj Rusije je da se dođe u situaciju konflikta naroda regije i na taj način bi Putin ojačao svoj utjecaj. To je igra u BiH i Srbiji. Tužno je vidjeti da je Srbija u poziciji da ne pomaže BiH, i to u trenucima kada bi Beograd i Sarajevo trebali sarađivati na stvaranju uvjeta da obje zemlje postanu članice EU-a.

FAKTOR: Problem zemlje poput BiH je i korupcija. Senator Roger Wicker predložio je da se političarima optuženim za korupciju zamrzne imovina i onemogući putovanje izvan BiH. Koji je Vaš stav o tom pitanju?

KAUZLARICH: U situaciji poput one u BiH i Azerbejdžanu, a u obje zemlje sam bio ambasador, vrijeme je da se razmisli o mogućnosti primjene zabrane putovanja i finansijskih sankcija za zvaničnike upetljane u slučajeve korupcije, ili u slučaju Azerbejdžana, u slučajeve kršenja ljudskih prava. SAD ima zakonske pretpostavke i instrumente da to uradi u slučajevima korupcije i kršenja ljudskih prava.

(Faktor.ba)