Ekskluzivno - Mohammed Ibrahim Al-Shaibani: Stalo mi je da gradim u Sarajevu

objavljeno: 15.09.2016. u 07:58

Uspostavljanje snažnijih poslovnih veza između arapskih investitora i bh. vlasti je, smatra Al-Shaibani, zahtjevan proces, koji ipak ide u pravom smjeru.

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković u ponedjeljak je u ime Vlade KS potpisao Memorandum o razumijevanju s Investicijskom korporacijom Dubaija, na čelu s njegovom ekselencijom Mohammedom Ibrahimom al-Shaibanijem.

Al-Shaibanija smatraju jednom od najbogatijih osoba na svijetu, te jednog od najvećih stručnjaka u oblasti islamskog bankarstva. Od 2008. godine na čelu je Islamske banke Dubaija, da bi od 2012. godine, na zahtjev vladara Dubaija Mohammeda bin Rashida al-Maktouma, preuzeo rukovođenje Investicijskom koorporacijom Dubaija. Njegovu posljednju posjetu Sarajevu iskoristili smo za kratak razgovor o našem glavnom gradu, te o mogućnostima razvijanja poslovne saradnje sa BiH.

FAKTOR: Vaša ekselencijo, ovo nije prvi put da boravite u Sarajevu. Zbog čega se tako često vraćate u naš glavni grad?

AL-SHAIBANI: Da, već sam boravio u Sarajevu u nekoliko navrata. Ovo je prelijep grad i zbog toga se uvijek vraćam. U posljednjih osam godina gotovo redovno dolazim ovdje. Primijetio sam promjene u gradu i taj pozitivni zamah koji je i više nego očigledan. Zbog toga mi je tako stalo da sada i uradim nešto ovdje.

FAKTOR: Da li je, sudeći prema Vašim iskustvima, zahtjevno sarađivati sa bh. vlastima i poslovnim partnerima i da li je moguće tu saradnju unaprijediti?

AL-SHAIBANI: Naši odnosi su zapravo proces učenja za obje strane. Vaše vlasti moraju znati više o nama, a mi moramo znati više o njima. Dolazio sam ranije ovdje kao prijatelj, a ovog puta došao sam kao investitor. Uspostavljanje snažnijih poslovnih veza je zahtjevan proces, ali sve ide u pravom smjeru da to i ostvarimo.

FAKTOR: U posljednjim godinama bilježi se rast broja turista u BiH iz zemalja Zaljeva. Koliko je BiH zaista popularna kao turistička destinacija u tim zemljama?

AL-SHAIBANI: Dovoljno je samo da posjetite Aerodrom Sarajevo. Uvijek je ispunjen turistima iz arapskih zemalja. BiH je veoma popularna kao turistička destinacija u arapskim zemljama i postaje još popularnija. Mogu reći da je vaša zemlja trenutno jedna od glavnih turističkih destinacija i postala je vrlo važna za nas s tog aspekta. Arapski turisti izbjegavaju pojedine zemlje u koje su ranije putovali zbog sigurnosne situacije u njima, pa je BiH postala odlična alternativa. Primjer tog interesovanja jesu i rezultati koje je ostvarila redovna avionska linija kompanije Fly Dubai, čije se uvođenje, kako mi je nedavno rekao njen direktor, pokazalo i više nego isplativo.

FAKTOR: Investicijska korporacija Dubaija, na čijem ste čelu, u deset godina postojanja realizirala je nekoliko svjetski poznatih projekata, poput Palminih otoka u Dubaiju ili najviše građevine na svijetu Burj Khalife. Na koji projekat ste naročito ponosni?

AL-SHAIBANI: Ne bih zaista mogao izdvojiti neki poseban projekat. Trudimo se da radimo na strateškim investicijama, a najčešće su to oblasti poput turizma ili nekretnina. To su oblasti u kojima smo se specijalizirali i najčešće se držimo njih kada planiramo potencijalne investicije.

(Faktor.ba/Foto: K. Softić)