open-navfaktor-logo
search
Masovna grobnica
Ekshumacija na Igmanu završena za danas: Tijela će sutra vaditi iz grobnice
Na mjestu iskopavanja pronađene su čahure, puščana zrna i geleri, a što ukazuje da su žrtve i likvidirane na ovom lokalitetu
06.06.2019. u 15:28
get url
text

Ekshumacija posmrtnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici na lokalitetu Lokvica na Golom brdu na Igmanu završena je za danas i bit će nastavljena sutra kada će se pristupiti vađenju tijela iz grobnice, potvrdila je za Faktor glasnogovornica Instituta za nestale BiH Emza Fazlić.

Kako je kazala, dosadašnjim iskopavanjem u grobnici je pronađeno sedam tijela.

{$galerijaFotografija}

- Ekshumacija će biti nastavljena sutra, kada će na ovaj lokalitet stići i vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo i kada će pronađene posmrtne ostatke vaditi iz grobnice, te će se provjeriti da li eventualno ima još tijela - kazala je Fazlić.

Dodala je da su na mjestu iskopavanja pronađene čahure, puščana zrna i geleri, a što ukazuje da su žrtve i likvidirane na ovom lokalitetu, kao i drugi materijalni dokazi.

Dosad prikupljeni podaci ukazuju da se radi o osobama iz grupe od 12 Hadžićana koji se od jula 1992. godine vode kao nestali, a za koje postoje saznanja da su na ovom rejonu sačekani i likvidirani prilikom pokušaja da se probiju na teritoriju koju su kontrolisale snage Armije RBiH.

{$galerijaFotografija}

Potvrdio je to i član kolegija direktora Instituta za nestale BiH Amor Mašović, koji je kazao da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći koliko žrtava krije ova grobnica.  

-  Ono što se za sada može reći jeste da se najvjerovatnije radi o jednoj grupi od 12 ljudi koji su pokušali da se izvuku iz Hadžića preko Igmana do teritorije koju je pokrivala Armija RBiH i ovdje su, sada pouzdano možemo reći, sačekani i likvidirani. Ono što sada vidimo jeste najmanje sedam tijela, ali ne znamo pouzdano da li je to ta grupa s obzirom na to da je više njih pokušalo preći ovim putem. Ranije su nedaleko od ove grobnice pronađeni članovi porodice Čiko, petero njih - kazao je Mašović. 

Dodao je da je ovaj teren sad u potpunosti deminiran, te su se  stekli uvjeti da istražitelji nastave rad na ovom terenu.

- Ovaj teren će se nastaviti pretraživati i u narednom periodu, s obzirom na to da se još traga za velikim brojem nestalih Hadžićana, više od 70 njih - rekao je Mašović. 

Iz državnog Tužilaštva je saopćeno da istražitelj Tužilaštva BiH na terenu koordinira rad svih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije, te da dostupni dokazi i iskazi svjedoka ukazuju da bi se na navedenom lokalitetu mogli nalaziti posmrtni ostaci većeg broja osoba.

eKSHUMACIJA MASOVNA GROBNICA iGMAN
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.