open-navfaktor-logo
search
Godišnji plan
Ekopak prikupio više od 15 hiljada tona ambalažnog otpada
Ekopak Sarajevo u 2022. godine, preko mreže svojih sakupljača, poslao na reciklažu više od 15 hiljada tona ambalažnog otpada, čime je ispunjen godišnji plan.
02.05.2023. u 17:11
get url
text
Ekopak

Na reciklažu je poslano 1.900 tona stakla, 453 metala, 10.387 papira, 2.045 plastike, 715 ambalaže od drveta i 138 tona višeslojne ambalaže, navodi se u izvještaju Ekopaka, koji je dostavljen Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH

- Rezultati i ostvareni ciljevi za 2022. godinu, a koje smo prezentovali u našem godišnjem izvještaju, još jednom su potvrdili našu uspješnost. Moram istaći da su ovi rezultati ostvareni zahvaljujući podršci naših poslovnih partnera, njih preko 900, koji su svoju zakonsku obavezu prenijelo na nas, te naših vrijednih skupljača iz svih deset kantona u Federaciji BiH - kazala je za Faktor direktorica Ekopaka Amela Hrbat, te dodala da je Ekopaku, početkom 2022. godine, od Federalnog ministarstva okoliša i turizma produžena dozvola za operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom za narednih pet godina, što je još jedno značajno priznanja za uspješno poslovanje.

Ekopak od 2012. godine do danas poslao na reciklažu blizu 120 hiljada tona ambalažnog otpada, za čiji je prijevoz bilo potrebno oko sedam hiljada kamiona.

Ekopak je neprofitna kompanija osnovana 2011. godine s ciljem da u ime svojih klijenata proizvođača ambalaže, uvoznika, punilaca, distributera i trgovaca, preuzme odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u Federaciji BiH. Dobijanjem dozvole od Federalnog ministarstva okoliša 2012. godine postali su prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.