open-navfaktor-logo
search
I otpad vrijedi
Ekopak poslao na reciklažu 12.582 tone ambalaže
Ekopak je u ime 745 proizvođača, uvoznika, distributera i trgovaca koji su u 2019. godini prenijeli obavezu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, poslao na reciklažu 12.582 tone ambalaže.
29.05.2020. u 22:20
get url
text
Reciklažni otpad
Reciklažni otpad

Prema Godišnjem izvještaju o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom za 2019. godinu, koji se svake godine dostavlja Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH i ove godine se može pohvaliti svojim rezultatima, jer su propisani ciljevi za reciklažu ili iskorištenje ambalažnog otpada za prošlu godinu prebačeni za čak 102 posto.

Zahvaljujući svojoj mreži saradnika od 21 sakupljača iz 10 kantona FBiH, od čega je 10 javnih komunalnih preduzeća i 11 privatnih kompanija koji za Ekopak prikupljaju sve vrste ambalažnog otpada, ispunjenjen godišnji propisani opšti cilj od 35 posto, kao i specifični ciljevi po svim ambalažnim materijalima: plastika, papir, metal, staklo, drvo, višeslojna ambalaža i ambalaža od opasnih materija.

- Veoma sam zadovoljna postignutim rezultatima. I pored svih izazova sa kojima se susrećemo, Ekopak uspjeva svake godine prebaciti postavljene ciljeve, te načiniti korak naprijed u razvijanju sistema upravljanja ambalažnim otpadom u našoj zemlji. Naša misija nije nimalo jednostavna i koliko god se ponekad činila nemoguća, kada se osvrnemo na naše rezultate to nam daje dodatni motiv da još ustrajnije radimo na jačanju sistema reciklaže u BiH - kazala je direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

Ekopak dokazuje svoju posvećenost da u FBiH uspostavlja sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada zakonito, transparentno i u skladu sa najboljim evropskim iskustvima i praksama, po najnižim održivim troškovima i za dobrobit cijele zajednice, navodi se u saopćenju Ekopaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.