open-navfaktor-logo
search
Udruženje upozorava
Eko Akcija: Vlada KS mijenja našu pitku vodu za unosnu podršku građevinskog lobija
U subotu, 16. jula Vlada Kantona Srajevo obznanila je dio novog Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje" i dala rok od četiri dana za dostavljanje primjedbi i komentara, navode iz Udruženja Eko Akcija.
20.07.2022. u 20:04
get url
text
Sarajevsko polje

- Prema Nacrtu odluke ukupna površina vodozaštitne zone se smanjuje sa oko 46.000 na svega 16.095 hektara. Nacrt je izradila najnovija komisija formirana prije četiri mjeseca, sačinjena uglavnom od kadrova koji su na ovaj ili onaj način na kantonalnom budžetu. Koliko god bila stručna, nezavisna sasvim sigurno nije - poručuju iz Eko Akcije. 

Iz Eko Akcije ističu da nema nikakve sumnje da je novu odluku o vodozaštitnoj zoni neophodno donijeti što prije - odluka kasni 19 godina.

- Još 2003. godine istekao je prvi zakonski rok dat kantonalnim vlastima da usklade odluku o vodozaštitnoj zoni s odredbama federalnog pravilnika donesenog godinu dana ranije. Neophodna je nova odluka da se konačno zaustavi ubrzano smanjivanje vodozaštitne zone i ugrožavanje sarajevske pitke vode uprkos propisima. Samo što ovo nije odluka koja nam je potrebna. Ako se usvoji ovakva odluka širom se otvaraju vrata uništenju vode koja se pije u Sarajevu. 

Kako se nova Odluka razlikuje od stare?

Ključna razlika je da su 282 hektara zemljišta, skoro 30 posto nekadašnje tzv. uže, prve i druge vodozaštitne zone, gdje je bila strogo zabranjena nova stambena gradnja, prebačena u treću ili četvrtu vodozaštitnu zonu, gdje je gradnja dozvoljena. Stambena gradnja nije jedini problem, odlukom se omogućava i gradnja novih benzinskih pumpi tamo gdje je to prije bilo nezamislivo, na području Igmana i Bjelašnice.

Ako neko poželi napraviti deponiju opasnog otpada u slivnom području Željeznice iz koje se vodom snabdijeva dio podzemnog izvorišta i to je ostvarivo. To i mnogo šta drugo. Na ovako organizovanu vladinu "javnu raspravu", s rokovima od četiri dana i ključnim dijelovima dokumenta koji su objavljeni tek nakon našeg pritiska nećemo slati komentare. Ali ćemo se potruditi da do svakog kvarta i mahale dopru lica i imena onih kojih su namjerili mijenjati našu vodu za unosnu podršku građevinskog lobija - poručuju iz Eko Akcije.

Ministar privrede KS Adnan Delić, kako je saopćeno iz Vlade prije nekoliko dana čvrstog je opredjeljenja da se učini sve neophodno da se izvorište zaštiti, te je najavio da će Ministarstvo predložiti Vladi Kantona da uputi entitetskim vladama inicijativu za usklađivanje zakona o vodama, odnosno spornih članova 68. u federalnom i 75. u Zakonu o vodama entiteta Republike Srpske.  

- Pitka voda je apsolutni prioritet i kao takva nema alternativu zbog čega ćemo poduzeti sve neophodne mjere koje je Komisija preporučila kako bismo zaštitili izvorište. Izvorište je u nadležnosti oba entiteta i zbog toga je neophodno da se svi angažiramo, svako u domenu svojih nadležnosti, da zaštitimo čitav sliv. Neophodan nam je kompromis sa optimalnim mjerama zaštite, tako da izvorište bude zaštićeno i da se regija može razvijati, ali ne na štetu izvorišta - rekao je Delić. 

Istakao je i da će Ministarstvo u potpunosti ispoštovati struku i insistirati na provođenju zaključaka i preporuka Komisije navedenih u izvještaju o izradi Nacrta privremene odluke o zaštiti ovog izvorišta, te da će, po preporuci Komisije, Ministarstvo tražiti od Vlade Kantona Sarajevo da se formira stručni tim "Savjet za vode" kojeg će činiti predstavnici svih relevantnih vladinih i nevladinih organizacija, te akademske zajednice, a koje će provesti dodatna istraživanja s ciljem rješavanja kratkoročne i dugoročne problematike snabdijevanja Sarajeva vodom i rješavanja zaštite voda na prostoru slivnog područja Sarajevskog polja u oba entiteta

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.