Omladinski košarkaški klub Spars 20. i 21. septembra organizira 2. međunaroni memorijalni turnir "Sabit Hadžić".

Turnir je posvećen košarkašu kojeg sportska javnost u Bosni i Hercegovini pamti kao proslavljenog sportistu, osvajača evropske, svjetske i olimpijske medalje, po dugogodišnjem angažmanu kao selektora u reprezentaciji BiH, te kao trenera velikog broja evropskih i svjetskih klubova. 

Na ovogodišnjem turniru će pored domaćina OKK Spars, učestvovati i ekipe iz regiona - HKK Široki (BiH), KK Lovćen 1947 Cetinje (Crna Gora) i KK Krka Novo Mesto (Slovenija). 

Na pres-konferenciji košarkaš Sparsa Enis Memić za Sabita Hadžića je kazao da je "bio veliki čovjek i da mu je čast da predstavlja svoj klub na ovom turniru".

- Hadžića sam upoznao 2013. godine. Njegova smrt me je teško pogodila. Ogromna mi je čast što sam ovdje danas i što predstavljam košarkaški klub Spars. Sabit je bio veliki čovjek - kazao je Memić.

Smatra da će nastup na Memorijalu njegovom timu biti dobar test pred početak nove takmičarske sezone.  

- U prethodnih par utakmica smo pokazali snagu. Mlađi smo i malo neiskusniji, ali to ne mora ništa da znači. Turnir bi mogao pokazati gdje smo u ovom trenutku jer igramo protiv jako dobrih momčadi - izjavio je Memić.

Na pres koferenciji je predstaljena nova koordinatorica omladinskog pogona Sparsa Merhunisa Tihić - Omerović, koja će u budućnosti voditi prve generacije djevojčica.  

- Jako mi je teško govoriti o Sabitu na ovaj način. Divno je što smo uspjeli nastaviti održavanje turnira u njegovu čast. Bio je to veliki čovjek, veliki sportista, svi smo učili od njega. On bi sigurno bio jako sretan što sam se pridružila Sparsima - kazala je Tihić - Omerović. 

U osvrtu na njen prvi angažman u klubu izjavila je  da se do sada u Sparsima nije radilo s djevojčicama. 

- Krećemo od nule. Mislim da ženska košarka u posljednje vrijeme nestaje u Sarajevu, ja želim da je ponovo vratim. Mislim da ću uspjeti u tome jer ću raditi u jednom jako organiziranom klubu - dodala je Tihić -Omerović. 

Na prvom Memorijalu "Sabit Hadžić" titulu su prošle godine osvojili košarkaši Zrinjskog, koji su finalu bili bolji od Sparsa s 96:77.     

Memorijal će se igrati igrati u Sportskoj dvorani "Novo Sarajevo" Grbavica.

U petak, prvog dana turnira u polufinalnim susretima će igrati Široki i Krka (18.00), te OKK Spars i KK Lovćen (20.30).

Utakmica za treće mjesto na programu je 21. septembra od 17.00 sati, dok je će se finale igrati od 19.00 sati.