Eichhorst je kazala da se do sada vodila kvalitetna i konstruktitvna diskusija, te da je dobra prilika da se čuju različiti stavovi. 

- Diskutiralo se o paketu unaprijeđenja integriteta izbornog procesa. Pred nama je okvirni dokument od 17 strana i jako puno posla koji je pred nama. Taj dokument su timovi saradnika objedinili kroz različita viđenja i ideja. On će dalje prolaziti ekspertski uvid i analizu.  Izuzetno važno je da imamo priliku da svjedočimo konstruktivnim pristupima svih učesnika. Jako puno posla i tema je pred nama na kojima ćemo raditi - poručila je ona. 

Palmer je naveo da će se mnogo stvari naći na dnevnom redu.

- Neke su teže, od drugih. Pogotovo su teške one koje se tiču integriteta izbornog procesa. Osim političkih lidera, priključili su se i eksperti da riješimo neka od težih tehničkih pitanja. Lideri i eksperti su se okupili oko istog cilja kako bi se postigao dogovor koji bi u konačnici mogao biti predstavljen Parlamentu i dobiti većinu glasova.Napominjem da su nam se pridružili i eksperti Venecijanske i Varšavske komisije. Najvažnije je da rješenja budu usklađena sa najvišim standardima u ovoj praksi. Mnogo je posla pred nama, ali dobro smo počeli - poručio je Palmer. 

Kada je riječ o političkim strankama iz Republike Srpske, kako je Palmer rekao, sutra će se razgovorima pridružiti članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva među kojima su i predstavnici stranaka iz RS-a.