Srijeda, 14.04.2021.
h

Šehidsko mezarje Kovači: Obilježena 13. godišnjica smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića

U povodu 13. godišnjice smrti Alija Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, brojne delegacije i pojedinci položili su cvijeće na njegov mezar u Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu.

Izetbegović je bio jedan od najznačajnijih političara u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Tokom obraćanja, mnogi su istakli da je bio veliki državnik, koji je nastojao i želio od BiH stvoriti demokratsko društvo po mjeri svih građana.

- Rahmetli Alija Izetbegović je svojom politikom ukazivao na to da se moramo boriti za ravnopravnost svih građana BiH i svojom politikom je u tom pravcu djelovao. Stao je na čelo Armije Republike BiH i stalno je propagirao da se mora štititi nejač i da se ne smiju rušiti vjerski objekti drugih religija i u takvom pravcu treba graditi BiH - kazao je zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Adil Osmanović.

Lejla Akšamija, kćerka Alija Izetbegovića, kazala je da je njen otac bio skroman čovjek.

- To je čovjek koji je bio vjernik i krasila ga je slobodoumnost koju vjernik mora da nosi sa sobom. Krasili su ga skromnost i hrabrost. Kao predsjednik države mogao je zloupotrijebiti svoj položaj, ali je i tada ostao vrlo skroman - rekla je Akšamija.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Jedan je od utemeljitelja Stranke demokratske akcije (SDA) 1990. godine. Iste godine na demokratskim izborima u SR BiH izabran je za člana Predsjedništva, a kasnije je obnašao funkciju predsjednika Predsjedništva RBiH. Na tom mjestu je bio i tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Iz političkog života se povukao 2000. godine. Preminuo je 19. oktobra 2003. u Sarajevu.

(N. Pobrić/Faktor.ba/Foto: K. Softić)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh