open-navfaktor-logo
search
Nikad nije kasno
Egipćanin želi postati najstariji fudbaler svijeta sa 75 godina!
Pomisao da igra fudbal kao profesionalac desetljećima je ostala daleki san Ezzeldina Bahadera - sve dok se u 75. godini nije registrirao u Egipatski fudbalski savez kao njegov najstariji igrač do sada.
10.02.2020. u 22:18
get url
text

Bahader, otac četvero djece i djed šestero unučadi, počeo je igrati fudbal na ulicama Kaira kad mu je bilo šest godina. Ipak, karijeru je izgradio kao konsultant za građevinarstvo, a kasnije i kao stručnjak za obradu zemljišta. Iako je nastavio igrati fudbal kao amater, odustao je od sna da postane profesionalni napadač. Petnaest godina živio je u Kuvajtu, a sada živi u predgrađu Novog Kaira.

No, gotovo sedam desetljeća nakon što je prvi put šutnuo loptu, Bahader je oživio svoj san i počeo se prijavljivati ​​za pridruživanje klubovima. Napokon je, 6. oktobra, primljen u klub koji igra u trećoj diviziji Egipta. Sada trenira sa klubom, kao i kod kuće sa ličnim trenerom, da vrati kondiciju. Da bi bio prepoznat kao najstariji profesionalni igrač na svijetu, Bahader mora odigrati dvije utakmice u trajanju od 90 minuta, što je cilj za koji trenira i za koji se nada da će ga ostvariti u martu.

Predstavnik Guinnessovih svjetskih rekorda prisustvovat će drugom meču radi procjene. Bahaderov lični trener Mahmud Refaat rekao je da starac ima snažnu motivaciju. Guinnessov svjetski rekord za najstarijeg profesionalnog fudbalera trenutno drži Izraelac Isaak Hayik, koji je prošlog aprila stajao na golu izraelskog kluba Irony Or Yehuda sa 73 godine, pišu arapski mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.