open-navfaktor-logo
search
Parlament
Efendić: Zamislite da u rukovodstvu Zastupničkog doma FBiH nema Hrvata, pola EU-a bi se diglo
Izbor rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, prema mišljenju zastupnika iz Stranke demokratske akcije, nije završena stvar. Smatraju kako je nešto slično učinjeno i 2018. godine, ali da se ta situacija promijenila.
02.12.2022. u 15:46
get url
text

Predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Mirsad Zaimović jučer je prekinuo konstituirajuću sjednicu smatrajući kako se nisu stekli uvjeti za izbor novog rukovodstva i zakazao nastavak za ponedjeljak, međutim po njegovom izlasku iz sale i zastupnika SDA, "Osmorka" i HDZ su održali sastanak i donijeli zaključak o nastavku sjednice na kojoj su izglasali novo rukovodstvo u kojem nema osobe iz reda Bošnjaka.

VEZANI TEKST - "Osmorka" nastavila sjednicu Zastupničkog doma FBiH i sa HDZ-om izglasala rukovodstvo u kojem nema Bošnjaka

Za predsjedavajuću je izabrana Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) i dopredsjedavajuće Edinu Gabela (SBiH) i Mladena Boškovića (HDZ).

"Osmorka" se po svaku cijenu želi dokopati vlasti

- Slična priča dogodila se 2018. godine. Imali smo izbor kolege Elvira Karajbića onako naprasno, na isti način i nakon dva-tri mjeseca se priča promijenila. Treba sačekati. Mislim da će nam danas biti puno jasnije u kojem pravcu će sve to ići, kada se izaberu delegati u Dom naroda FBiH. Vidim da se "Osmorka" po svaku cijenu i na svaki način želi dokopati vlasti. I to nije volja građana.

Volja građana je data na izborima i ukazano je najveće povjerenje Stranci demokratske akcije. A ovo što su oni napravili, matematički zbir osam političkih subjekata i poslije toga pokušavaju da izvuku matematičku većinu u Zastupničkom domu i preuzmu vlast, to govori o silovanju demokratije - govori za Faktor Adnan Efendić, zastupnik u Zastupničkm domu FBiH.

Podsjeća kako je tekla jučerašnja konstituirajuća sjednica.

- Zaimović je otvorio sjednicu, vodio je i čovjek je prekinuo sjednicu i rekao kako je nastavak u ponedjeljak. Oni to nisu ispoštovali. Ne mogu da čekaju do ponedjeljka jer njima se žuri. Bilo je bitno da se pošalje poruka da su oni vlast. Da su oni ti koji "liderišu" procesima. To je bila suština poruke. Po meni Zaimović treba i da završi konstituirajuću sjednicu - navodi Efendić i dodaje:

- Zaista mi zvuči nevjerovatno da mi u rukovodstvu Zastupničkog doma, u kojem sjedi više od dvije trećine građana iz reda bošnjačkog naroda, nemamo Bošnjaka. Pa zamislite da se takva situacija desila da u rukovodstvu Zastupničkog doma nemamo Hrvata? Pa ja mislim da bi se pola Evropske unije diglo na inicijativu Hrvatske i naših kolega iz HDZ-a da protestuje, da su majorizirani. A mi sada u rukovodstvu Zastupničkog doma nemamo Bošnjaka. Po meni to ne oslikava volju građana.

Presedan koji pravi HDZ

Naglašava kako se takvo šta nije dogodilo otkako Parlament FBiH funkcionira.

- Evo sada imamo na sceni one koji se zalažu za "legitimno" predstavljanje, a koji su dali sebi za pravo da u rukovodstvu nema nijednog Bošnjaka. Za mene lično i za klub SDA to je nedopustivo - naglasio je Efendić.

Dodaje kako se situacija mora iskristalisati.

- Dvodomni je parlament. Odluke se donose u dva doma. Da bismo imali čistu situaciju, mi moramo imati jasnu sliku u oba doma i Domu naroda i Zastupničkom domu i nakon toga možemo imati odluke Parlamenta FBiH koje će biti punovažne i koje će proizvoditi djelovanje.

Iz HDZ-a su ranijih godina zagovarali legitimno predstavljanje, a sada su oni ti koji su podržali da mi nemamo predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu za Zastupničkog doma. To je presedan koji pravi HDZ i mislim da toga trebaju biti svjesni jer im se to može obiti o glavu - poručio je Efendić i dodao:

- Mi ćemo svakako na sve moguće pravne načine štititi demokratiju i zaštitu ljudskih prava i volje građana u parlamentarnoj proceduri i svim drugim procedurama pred nadležnim organima Bosne i Hercegovine.

Podsjeća kako je suština izbora da procese vode oni koji su doblili povjerenje građana.

Sve nametnute izmjene se odnose na FBiH

- Mi takvu situaciju nemamo u Federaciji BiH i ono što je naročito simptomatično što se sve nametnute izmjene odnose samo na Federaciju, a u Republici Srpskoj vi imate rukovodstvo NSRS-a iz reda srpskog naroda, predsjednika iz reda srpskog naroda kao i premijera!? A u FBiH se pokušavaju razni eksperimenti, uvode se ograničenja. Ja ne znam kuda sve ovo vodi, ali ako se nastavi, ovdje će najmanja prava imati Bošnjaci kao većinski narod u FBiH - govori Efendić.

Razgovarali smo i sa zastupnikom Salkom Zildžićem (SDA) u Zastupničkom domu FBiH.

- Nije mi jasno ovo što radi HDZ jer u protekle četiri godine nisu podržavali ovakav način formiranja većine i to u trenutku dok nije završena priča u vezi sa formiranjem Doma naroda FBiH. Pitanje je da li je ovo pritisak da se u Zastupničkom domu kao i prošli put formira hibridna većina na jedan period. Mislim da su sjednicu nastavili bez uporišta u Poslovniku. Zbog svega, smatram da bi njihov izbor rukovodstva trebalo ispitati pred Ustavnim sudom - govori Zildžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.