Na konferenciji je razgovarano o digitalizaciji i transformisanju gradova kroz umjetnu inteligenciju, cyber sigurnosti, oživljavanju malih gradova i ruralnih sredina, kao i o mnogim drugim temama važnim za život građana u vremenu novih izazova, uslovljenih trenutnim stanjem u svijetu na globalnom nivou.

Upravni odbor usvojio je i dokument pod nazivom "Evropska gradska povelja III (2023), Urbani život u eri transformacija", koja se bavi principima modernog gradskog života u Evropi na kojima treba da počivaju svi pojedinačni aspekti gradskog života, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

- Bila je ovo prilika da razmijenimo iskustva u vođenju poslova lokalnih zajednica širom Evrope, posebno u kontekstu digitalne transformacije. Nažalost Bosna i Hercegovina pored nekih iskoraka i dalje ima veliki problem nepostojanja zakonske regulative za korištenje digitalnog potpisa. Općina je od januara ove godine uvela mogućnost online podnošenja zahtjeva za određeni broj dokumenata i uvjerenja iz općinske evidencije, ali stranke na kraju ipak moraju doći lično i preuzeti te dokumente. Umjesto dva puta u Općinu građani sada dolaze jednom, ali to još nije elektronska uprava kakvu imamo u brojnim državama Evrope, gdje se sve može dobiti online. Osim toga, većinu javnih usluga koje pružaju javne kompanije moguće je regulisati digitalnim putem i to je definitivno pravac u kojem će se svi morati kretati u budućnosti. Što prije prihvatimo ova pravila i usvojimo postojeće obrasce i tehnologije, život naših građana bit će lakši - izjavio je Efendić.