Efendić smatra "da etnička reprezentativnost koja je utvrđena nakon posljednjih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, ne bi trebala ovoliko utjecati na formiranje vlasti". Istakao je kako sada "ispada da je važnije kakav rezultat imate u skupštinama kantona da bi formirali Vladu FBiH nego glasovi koje ste dobili za FBiH".

- Zato sada imamo i SDA koja se bori za legitimno predstavljanje. Meni je čudno da HDZ to objeručke ne prihvati i ne kaže, to je to, to je ono za šta smo se borili - kazao je Efendić.

- Stranka za BiH i NES hoće da natjeraju Schmidta da ovo promijeni. Ako to ne uradi, on će biti taj koji je uveo i ojačao etnički sistem. Većina u oba doma postoji, a Vlada se ne može formirati. To su Schmidtova rješenja. Nismo spremni praviti rješenja preko koljena. Schmidt mi je rekao da smatra da niko ne smije blokirati, a da će se to riješiti ukoliko se desi. Stvari se moraju istjerati na čistac. Schmidt je trebao predvidjeti ovakvu situaciju, a očito nije - stav je predsjednika Stranke za BiH. 

Efendić je kategorično poručio da ne žele biti dio vlasti koju će nametnuti Schmidt.

-  Mi nećemo u vlast ako Schmidt nametne formiranje vlasti. Nećemo da budemo nametnuti od strane visokog predstavnika, želimo pravila. Nećemo učestvovati u vlasti ako Schmidt eliminiše Lendu iz glasanja ili bilo koga drugog. Ako ga eskivira zvaničnim tumačenjem zakona to može. Privremeno tumačenje za nas nije rješenje - ponovio je Efendić.

Otkrio je i pod kojim će uvjetima SBiH podržati formiranje nove vlade FBiH. 

- Lendo je naš stav interpretirao na svoj način kada smo rekli da ćemo poštovati Ustav FBiH. Sve ovo je zakomplikovao i zakuhao visoki predstavnik. Da se nije desilo nametanje izmjena, mi bismo imali vlast u Federaciji. Postoji mogućnost da se ova situacija riješi ad hoc, a da pravila ostanu ovakva kakva jesu. Mi nismo za to. Nismo spremni pomoći da se solomonskim rješenjem, navrat-nanos, formira Vlada. Ne bismo podržali Vladu kojoj ne bi saglasnost dali i predsjednica i potpredsjednici po ovom Ustavu FBiH. Neka Schmidt izvini. Mislim da je pogriješio, da je rješenja donio neoprezno i da nije odblokirao Federaciju. Naš stav je vezan za postojeći Ustav i važeća pravila! Ako kažemo da potpredsjednik Bošnjak blokira, onda isto mora važiti iz Srbina i Hrvata. Da je obrnuta situacija, da saglasnost ne daje Bradara ili Stojanović, da li bi se ovo pitanje isto tretiralo - pitao je Efendić. 

Predsjednik Stranke za BiH govorio je i o Vojinu Mijatoviću. 

- Vojin Mijatović je imao negativnu ulogu u RS-u. Upropašten je Pokret za državu. Utjecao je da Dodik dobije četiri delegata. Nemam dobro mišljenje o onome što radi Mijatović, a posebno nemam dobro mišljenje o tome da se on preseli u Federaciju. Sporna je njegova historija. Znam Mijatovića dok je pričao potpuno drugačije. Ne znam hoće li biti 101 posto Bosanac iduće godine! Prije vjerujem Stojanoviću, koji je bio u Armiji RBiH, nego Mijatoviću, koji je bio u SNSD-u. Mijatović ima čudnu pozadinu. Nemojte nam ga u Federaciju; nema potrebe. Neka se bavi RS-om. Ne mogu ni ja u RS, ne bavim se tom politikom. Nije nikakvo rješenje da Vojin bude ministar u Vladi FBiH - istakao je Efendić.