open-navfaktor-logo
search
Stroge procedure
Ef. Ramić: Ove godine hadž će obaviti oko hiljadu osoba
Ove godine iz Bosne i Hercegovine nije bilo organiziranog odlaska na hadž.
24.07.2020. u 09:56
get url
text

S obzirom na mjere koje je odredila Saudijska Arabija i na zabranu dolaska u ovu državu, nije bilo mogu organizirati odlazak na hodočašće svetim mjestima, Mekki i Medini.

Sadžid efendija Ramić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ističe da je prije zvanične odluke Ministarstva za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije bilo dosta upita naših građana o odlasku na hadž.

- Nakon vijesti o zabrani putovanja, bilo je upita Bošnjaka, naših državljana koji su već u Saudijskoj Arabiji i koji su tražili našu asistenciju da obave hadž, s obzirom na to da su vlasti Saudijske Arabije ostavile tu mogućnost. Međutim mi kao Ured za hadž u BiH, kao i uredi za hadž drugih država, u smislu odabira osoba kojima će ove godine biti dozvoljeno da obave hadž, nismo imali nikakvu ulogu – pojašnjava Ramić.

Ističe da Ured za hadž vrši pripreme za predstojeći period u nadi da će se uskoro naći rješenje kako bi se barem za početak mogli organizirati odlasci na umru, a zatim i na hadž naredne godine.

- Ni Saudijska Arabija sa ovim nije imala iskustvo i na temelju onoga što su objavili saudijski mediji i što je službeno objavilo Ministarstvo za hadž i umru, broj osoba koji će ove godine obaviti hadž je oko 1.000 i čak manje. Bit će zadovoljen simbolički princip, hadž će obaviti i ljudi iz drugih zemalja. Bit će ispoštovane veoma stroge sigurnosno-zdravstvene procedure – navodi Ramić, dodaje da će ove godine hadž obaviti i državljani BiH koji borave u Saudijskoj Arabiji, a koji su za to dobili neophodna odobrenja.

Navodi kako će hadžije biti smještene u nekoliko hotela i bit će zadovoljeni zdravstveni zahtjevi prije svega Svjetske zdravstvene organizacije.

- Obredi će biti održani onako kako je to propisano, uz stroge mjere sigurnosti i te osobe koje će biti na hadžu, imat će jedinstven doživljaj s obzirom na to da će moći lagodnije obavljati propise. Hiljada hadžija će biti kao kap u moru u odnosu na broj svih ranijih godina – zaključuje Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.