open-navfaktor-logo
search
Kurban-bajram
Ef. Musić: Na ovaj svijet smo došli bez izbora, ali biramo kako ćemo živjeti
Svako od nas, ako smo istinski vjernici, treba se preispitivati kakav odnos ima prema principima vjere. Možemo kazati da postoje mnogi aspekti na kojima bi trebali poraditi
12.08.2019. u 16:10
get url
text

-Na hadžu su svi jednaki, oblače najjednostavniju odjeću, dva čaršafa koji nas podsjećaju da ćemo s ovog svijeta ponijeti svoja djela. Na ovaj svijet smo došli bez izbora, ali biramo kako ćemo živjeti, kazao je za N1 hafiz Kenan ef. Musić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo. 

Musić je istakao da je jedna od posebnosti ovog bajrama u obredu hadža.

-Radi se o drugom blagdanu pored ramazanskog Bajrama, danu kada se vjernici raduju zbog vjere koju je Gospodar dao u njihova srca. Kurban koji muslimani prinose jeste djelo kojim traže zadovoljstvo svog Gospodara. Razlog radovanja je i obred hadža kao temeljne dužnosti hadža da jednom u životu posjete takvo mjesto. Zbog toga se ovaj Bajram doživljava posebno i to je dan velike radosti- kazao je Musić.

Istakao je da smo svi putnici na ovom svijetu.

-Mi smo svi putnici na ovom svijetu. Jednom u životu ako smo u mogućnosti trebamo posjetiti časnu Mekku, prvi hram koji je Gospodar dao da se sagradi. Na hadžu su svi jednaki, oblače najjednostavniju odjeću, dva čaršafa koji nas podsjećaju da ćemo s ovog svijeta ponijeti svoja djela. Na ovaj svijet smo došli bez izbora, ali biramo kako ćemo živjeti.

Zašto se Arefat naziva "tajnom hadža"?

-Arefat znači mjesto spoznaje, mjesto gdje se veliki broj muslimana okupi. Svi mi koji smo bili, kada gledamo snimke, vidimo dva miliona ljudi okrenutih prema Stvoritelju. Zato se kaže da je Arefat "tajna hadža", tj. da je hadž = Arefat. Taj sami prizor nas podsjeća da je sve bliži dan kada ćemo otići s ovog svijeta. Odjeća nas podsjeća da trebamo živjeti "bijelo" daleko od grijeha i onoga što nas odvaja od Gospodara. Jedan vrhunac vjerničkog života je hadž, odnosno Arefat, kazao je Musić.

Još je dodao da se svaki istinski vjernik treba preispitivati kakav odnos ima prema principima vjere.

-Svako od nas, ako smo istinski vjernici, treba se preispitivati kakav odnos ima prema principima vjere. Možemo kazati da postoje mnogi aspekti na kojima bi trebali poraditi.

Kako pravilno podijeliti kurbansko meso?

-Jedan dio ide siromašnim, drugi dio rodbini i prijateljima dok treći dio možemo zadržati za užu porodicu. Nema ništa draže dragom Bogu da se i na plemenit način ophodimo prema životinji koja se prinosi kao kurban i da onaj zalogaj koji stavljamo u usta bude razlog da u naše srce uđe sreća", kazao je Musić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.