Šef Kluba SNSD-a: Bio bih najsretniji da se Elektroprivreda RS zaduži!

objavljeno: 05.02.2018. u 15:10

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Radovan Višković kazao je danas kako bi bio najsretniji zastupnik da se Elektroprivreda RS dodatno zaduži, kao i da RS, uprkos uvođenju akciza, planira zaduženje od 93 miliona KM za autoput, jer "ne može dočekati prihode od akciza".  

- Bio bih najsretniji narodni zastupnik da završim treći mandat da se Elektroprivreda RS zaduži kod nekog kreditora za izgradnju novih projekata - Buk Bijela i još jedna hidrocentrala. Ima li neko u RS-u ko je protiv toga i ko će to osporiti. Ima li neko ko se zadnjih pet godina ne zalaže da to treba uraditi. Teško je doći do tih sredstava i doći do kreditora – istakao je Višković.

Podvukao je da bi bio "više nego sretan" i da se utroši novoplaniranih 750 miliona namijenjenih za garancije. Podvukao je da je izgrađeno oko 90 posto autoputa Banja Luka – Doboj, te da je stalo još oko 10 posto posla, pa da se ove godine stavi u funkciju.

- Može neko da pita zašto to raditi kada sada imamo akcize. One su na tapetu od 1. februara i dok se ta sredstva prikupe... Zašto čekati godinu ili dvije, kada očekujemo građevinsku sezonu za manje od mjesec – kazao je Višković.

Kritike opozicije u RS-u da Vlada RS-a namjerava ovaj entitet zadužiti za dodatnih 950 miliona KM, Višković je ocijenio kao netačne, uz opasku da "ne zna ko je i kako izračunao da se radi o tolikom iznosu".

- Oko toga je stvorena nepotrebna priča za javnost. Kao čovjek bio bih srećan da RS u 2018. godini dođe u poziciju da izda svih 750 miliona KM garancija. Mi se često do podne zalažemo za investicije i razvoj, a onda poslijepodne svi to kritikujemo na način ’vidite, mi se zadužujemo’. Mi se uopšte ne zadužujemo – kazao je Višković.

On je istakao da je "porazna činjenica da je Vlada RS-a do 31. decebra 2017. godina ima izdato samo 313 miliona KM garancija".

Komentarišući mogućnost da opozicija u RS-u napusti sutrašnje zasjedanje Narodne skupštine RS, rekao je da to ne očekuje.

- Poslije mjesec i po nerada, mislim da su se svi zaželili rada i očekujem sutra sve zastupnike u sali – rekao je Višković.