Zenički muftija je uputio poruke mira i suživota te podsjetio kako se "u džennet ulazi Allahovom milošću i oprostom", zbog čega je vjernike pozvao da dove da svima zajedno bude primljen post tokom proteklog mjeseca ramazana.

- Poslije ramazanske olimpijade, doći će vrijeme svakodnevnice u našem životu u Bosni i hvala Allahu da je tako. Znamo da je život u Bosni pun okuka i krivina, a to su izazovi za našu vjeru i naš dunjaluk - rekao je Dizdarević.

Podsjetio je kako trenutno živimo u vremenu velikih promjena te da se svijet nalazi na historijskoj prekretnici, a "hladni vjetrovi dovode u upasnost i najmanje države gdje žive Bošnjaci".

- Ono što se sada dešava daleko, sutra će biti blizu. Poraženi dušmani od prije 30 godina nisu odustali od svojih ideja. Pamet u glavu, a leđa duvaru… Puno je onih koji su konektovani na nečije centre i igraju za tuđu ekipu - upozorio je Dizdarević.

Nude se kao spasioci i upućuju "velike riječi", ali iza sebe nemaju ništa osim uvećanih vlastitih "bankovnih računa". Pri tome, dodao je, vrijeđaju sve one koji ne misle kao oni te time “dovede ljude u sumnju”.

Nemaju, podvukao je, kreativnost niti znanje za građenje, dok im je za rušenje dovoljna samo njihova "pohlepnost i naivnost Bošnjaka". Zato, poručio je, nakon ramazanskih ibadeta, sada treba ibadetiti da se sačuva dunjaluk, a veliki je ibadet i "pružiti ruku u nevolji".

- Drugi je ibadet da radimo i zaradimo, kako bismo bili neovisni od drugih ljudi. Zato učinimo sve da naše porodice budu neovisne. Dajmo sebe Bosni, a ona će nama višestruko vratiti - poručio je Dizdarević.

Uz čestitke vjernicima za Bajram, poručo je kako se mora "učiniti sve što je do nas" pa će i "Allah učiniti ono što je do njega".

Sutra, drugog dana Bajrama, obilježava se Dana šehida u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog, a centralna manifestacija bit će održana u Tešnju, gdje će, u džematu Piljužići, biti otvoreno i Šehidsko spomen-obilježje. Svečanost će početi u 11.50 sati.

Delegacija Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, u srijedu će u 10.00 sati posjetiti zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a u 11.00 sati i djecu-štićenike Javne ustanove ”Dom – porodica” Zenica, koja skrbi o djeci bez roditeljskog staranja.