open-navfaktor-logo
search
Presuda
Editi Ramić smanjena kazna za "tipovanje" tetke, koju su razbojnici ubili u kući u Gornjem Vakufu
Ramić je prvobitno bila osuđena za poticanje na razbojništvo zbog čega je bila osuđena na pet godina iza rešetaka. Istom presudom, Ahmed Imamović (23), Zikret Sarajlić (27) i Nedžad Sarajlić (24) osuđeni su na po 19 godina zatvora zbog razbojništva sa smrtnom posljedicom
05.06.2019. u 20:22
get url
text

Kantonalni sud u Novom Travniku izrekao je presudu kojom je smanjena kazna Editi Ramić iz Gornjeg Vakufa, zbog "tipovanja" njene tetke Almase Bilkić (62), koju su trojica razbojnika u martu 2017. godine opljačkala i ubila u njenoj porodičnoj kući u tom gradu.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog suda, presuda je donesena po izmijenjenoj i objedinjenoj optužnici Tužilaštva u Travniku od 13. jula 2018. godine, kojom je Editi Ramić na teret stavljeno poticanje na tešku krađu, te je osuđena na dvije godine zatvora.

Podsjećamo, Ramić je prvobitno bila osuđena za poticanje na razbojništvo zbog čega je bila osuđena na pet godina iza rešetaka. Istom presudom, Ahmed Imamović (23), Zikret Sarajlić (27) i Nedžad Sarajlić (24) osuđeni na po 19 godina zatvora zbog razbojništva sa smrtnom posljedicom.

Hajrudin Pokvić, advokat iz Bugojna, koji je zastupao odbranu Edite Ramić, pojasnio je za Faktor da je Vrhovni sud Federacije BiH u odnosu na njegovu branjenicu ukinuo tu presudu, nakon čega je došlo do izmjene optužnice u odnosu na nju, a na teret joj je umjesto poticanja razbojništva stavljeno poticanje na tešku krađu.

U odnosu na trojicu osuđenih razbojnika, Vrhovni sud je potvrdio prvostepenu presudu, te je Sarajlićima i Imamoviću pravomoćno dosuđeno 57 godina robije.

Prema navodima iz presude, Edita Ramić je, s ciljem pribavljanja nezakonite imovinske koriste, razbojnicima dala tačan opis i raspored prostorija kuće gdje stanuje njena tetka Almasa, opisala im prilaz kući, odala podatak da ona živi sama, da pije lijekove, dala im informacije kada odlazi na spavanje, da prima njemačku penziju, te da u kući ima oko 30.000 KM.

Kako je navedeno u presudi, to je uradila svjesna da će Ahmed Imamović, Zikret Sarajlić i Nedžad Sarajlić nasilno ući u kuću oštećene, radi oduzimanja novca i dragocjenosti, a za što bi dobila dio ukradenog novca.

Te informacije i nagovor su kod optuženih Ahmeda Imamović, Zikreta Sarajlića i Nedžada Sarajlića stvorile su odluku da to i učine, te su se oni 11. marta 2017. godine oko 20 sati, automobilom "opel corsa" dovezli do kuće Almase Bilkić u gornjevakufskom naselju Gornja Mahala i sa navučenim fantomkama sa prorezima za oči, alatom za provaljivanje, sa navučenim rukavicama crveno-crne boje, noseći sa sobom ljepljivu traku, a Ahmed Imamović i pištolj, provalili sui ulazna vrata na staričinoj kući i ušli u njenu unutrašnjost.

Po ulasku u kuću, popeli su se na sprat, gdje su u kuhinji zatekli staricu koja je spavala na kauču.

- Kako bi spriječili njen otpor, odmah su joj prišli i koristeći ljepljivu traku Nedžad Sarajlić i Zikret Sarajlić vezali joj ruke na leđa kao i noge u predjelu skočnog zgloba, a istovremeno Ahmed Imamović je opkoračio oštećenu dok je ležala potrbuške i vršio snažno pritiskanje s oba dlana ruku na tjeme glave oštećene. Svi su bili svjesni da takvim pritiskanjem glave oštećene kojoj su u tom položaju zatvoreni usta i nos, potiskom na podlogu kauča i zbog toga što su joj vezane i ruke i noge je onemogućena da se brani ili pruži bilo kakav otpor, mogu je usmrtiti i pristali su na to. Uslijed pritiska glave oštećene je došlo do mehaničkog ugušenja kao posljedica istovremenog zatvaranja nosnog i usnog otvora te smrti oštećene - navedeno je u presudi.

Nakon što su usmrtili nesretnu Almasu, razbojnici su izvršili premetačinu prostorija kuće, gdje su pronašli oko 3.500 KM i nešto zlatnog nakita, koje su ukrali, a potom se vozilom kojim su i došli vratili u mjesto Počulica, općina Vitez i novac međusobno podijelili. Zlatni nakit je Ahmed Imamović prodao u Zenici za 700 KM, koje su zajedno koristili, a nakon toga su sva trojica pobjegla u Kraljevinu Holandiju.

Presudom je Editi Ramić u kaznu uračunato vrijeme provdeno u pritvoru od 4. aprila do 4. maja 2017. godine, te je oslobođena plaććanja troškova postupka.

Presuda nije pravomoćna i na nju strane u postupku imaju pravo žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.