open-navfaktor-logo
search
Ispisao historiju Dečića
Edis Mulalić za Faktor: Zna se ko vadi kestenje iz vatre, hvala Šabanu
Fudbaleri crnogorskog Dečića pobjedom u gostima kod Sutjeske (2:1) osigurali su nastup u Evropi.
10.05.2021. u 20:30
get url
text

Zahvaljujući preokreotu kojeg su kreirali u Nikšiću izabranici Edisa Mulalića su petoplasiranom Rudaru pobjegli na nedostižnih 11 bodova prednosti i tako prvi put u historiji kluba izborili su nastup u Evropi.

VEZANI TEKST - Najveći uspjeh u historiji kluba: Navijači Dečića u transu zbog Edisa Mulalića

Ono što što mu je izmaklo u prvom mandatu na klupi Dečića, bivši fudbaler i trener Željezničara uspio je iz drugog pokušaja. Nakon što je ekipu iz Tuza iz drugog vratio u prvi rang crnogorskog fudbala, bh. stručnjak ih je odveo u Evropu.

- Zadovoljan sam, moram biti. Ono što bi se reklo, prebacili smo cilj. Nismo puno mijenjali kadar. U timu je dosta igrača koji su igrali u drugoj ligi, a doveli smo dva-tri provjerena pojačanja. Bili smo posvećeni, radili smo i rezultat je stigao - kaže Edis Mulalić za Faktor.

Mulaliću i njegovim pulenima priređen je fantastičan doček na povratku iz Nikšića. Odlična atmosfera u timu, koju Edis označava kao "hemiju", prenijela se i na pristalice kluba među kojima popularni Sablja uživa poseban status.

- Hemija je tu kao i u svakom drugom poslu. Kad štima hemija, kad igrači vjeruju da pod tvojim vođstvom mogu dodatno napredovati, to je ono najvažnije. Jasno, bitno je i da te prate u onome što radiš... Još ako u svemu dođe rezultat, nema ništa ljepše - objašnjava čovjek koji je preporodio ekipu iz Tuza.

Plasmanom u prvenstvu Mulalićevi izabranici osigurali su Evropu, no imaju priliku otići i korak dalje te osvojiti prvi trofej u historiji kluba. Naime, Dečić će se za pehar pobjednika Kupa Crne Gore boriti protiv Budućnosti.

- Plasman u finale Kupa je šlag na tortu. Budućnost je favorit. Sezonu su odigrali dominantno, ali mi razmišljamo da kada smo već tu, da probamo i nešto napraviti. Igra se samo jedna utakmica, a kada je to tako, svašta se može desiti - naglašava Mulalić.

Čovjek čija igračka i trenerska karijera imaju istu polaznu tačku (Grbavica, op. a.) zimus je u tim Dečića doveo Mladena Zeljkovića, bivšeg igrača Željezničara s kojim je imao prilike sarađivati.

- Mi imamo dosta mlad tim i ciljano smo doveli par starijih igrača. Nije neka floskula, ali kada ne ide, zna se ko kestenje iz vatre vadi, zato su bitni stariji i iskusniji igrač. Ipak, mi smo dobili i rezultat i afirmisali neke mlade igrače, a Zelja (Zeljković, op. a.) je dao poseban doprinos. Znao sam iz Želje kakav je karakterno, tako da nisam ni sumnjao da će se sve posložiti - govori nekada sjajni defanzivac.

Najveće fudbalsko ime rođeno u mjestu Tuzi je još jedan igrač koji je fudbalsku naobrazbu, baš kao i Mulalić, stekao u dresu Željezničara, a to je Refik Šabanadžović.

Upravo je nekadašnji fudbaler Plavih, Crvene zvezde i AEK-a kumovao prvom angažmanu Mulalića na klupi Dečića. 

- Prvi put kada sam bio ovdje, stigao sam na preporuku Šabana (Šabanadžović, op. a.). I tada sam ga nazvao, zahvalio se, mada se nismo čuli u posljednje vrijeme. Tada nam je Evropa izmakla u posljednja dva kola, sada smo sve naplatiti. Hvala Refiku što je vjerovao i tada u mene - poručio je Mulalić.

Za razliku od Mulalićevih "plavih", Plavi s Grbavice ovog proljeća ne znaju za pobjedu, no čovjek koji je dijete kluba nije želio posipati so na ranu...

- Nezahvalno je bilo šta reći sa strane. Šta god da kažem ja, kao neko sa strane, mislim da će se pogrešno protumačiti. Iskreno se nadam da će krenuti uzlaznom putanjom - kazao je na kraju bh. stručnjak koji je s timom Dečića za dvije sezone stigao od drugoligaša do Evrope i finala Kupa Crne Gore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.