Direktorica Festivala Edina Papo istaknula je na konferenciji za novinare da su predstave pune energije, imaju šta za reći, sadrže suštinski pokret, radost, pozitivnu energiju i propagiraju ono najljepše u nama "da smo gladni umjetnosti".

- Balet fest Sarajevo želi ugostiti mnoge, domaće i inozemne kolege, koreografe i pozorišta. Međutim, limitirani smo budžetom i onim što se zove značaj i poštivanje prema toj umjetnosti. Ipak sam sretna, ovo je jedan podvig u vremenu pandemije u vremenu kad osjećamo da ćemo se vratiti teatru u punom kapacitetu, festivalima sa puno publike bez maske i straha kako ćemo odgledati neku predstavu - naglasila je.

Prateće dio programa Festivala je izložba u Galeriji "Novi Hram" posvećena velikanima baletne umjetnosti u BiH Katarini Kocki i Antunu Mariniću. O njihovom stvaralaštvu govorit će, u Bošnjačkom institutu, Sarina Bakić, hroničar Halid Kuburović i historičarka umjetnosti Edina Papo. U taj dio programa uvršten je i dokumentarni film o ovdašnjem baletu.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić kaže da su nužno potrebni festivali takve vrste, prije svega kao komparacija šta je to što se radi u klasičnom i suvremenom baletu.

Ističe i činjenicu o prisutnosti baleta na ovim prostorima i to da je ta vrsta umjetnosti kod nas trenutno u teškoj poziciji. Želja mu je, kaže, da taj festival ubuduće bude više afirmiran i više podržan na domaćoj kulturnoj sceni.