open-navfaktor-logo
search
Superkup Italije
Edin Džeko u Rijadu ruši Cristiana Ronalda?
Za pehar italijanskog Superkupa večeras se u Saudijskoj Arabiji bore Inter i Milan.
18.01.2023. u 14:02
get url
text

VEZANI TEKST - Džeko u Saudijskoj Arabiji lovi treći trofej s Interom, gdje gledati meč?

Derby della Madonina igra se u Rijadu, s početkom od 20 sati.

Drugi put u historiji italijanskog Superkupa snage će odmjeriti Inter i Milan. Prethodno su gradski rivali igrali 2011. godine.

Ovo je 35. izdanje Superkupa Italije. U 71 posto slučajeva ekipa koja je osvojila scudetto podigla je i pehar Superkupa.

Najstariji strijelac u historiji ovog takmičenja je Cristiano Ronaldo. Portugalac je pogodio u pobjedi Juventusa protiv Napolija (2:0) u dobi od 35 godina i 350 dana. Meč je odigran 20. januara 2021. na stadinu Mapei bez navijača zbog pandemije koronavirusa.

Samo dvojica igrača mogla bi u ovom izdanju Superkupa srušiti Ronaldov rekord ako se upišu u strijelce. Edin Džeko (36 godina, 307 dana) i Oliver Giroud (36 godina, 110 dana).

Najmlađi strijelac Superkupa je Mario Balotelli, koji je pogodio u dobi od 18 godina i 12 dana.

Najviše mečeva italijanskog Kupa, po devet, odigrali su Gianluigi Buffon i Dejan Stanković. Buffon je igrač s najviše osvojenih pehara Superkupa Italije. Legendarni golman radovao se sedam puta.

U historiji Superkupa samo je Andrij Ševčenko uspio postići hat-trick. On je 2004. godine kao igrač Milana sam sredio Lazio (3:0).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.