open-navfaktor-logo
search
Tako kažu brojke
Edin Džeko nije najbolji napadač BiH, tron preuzeo Smail Prevljak
Ako pitate bilo kojeg ljubitelja fudbala u našoj zemlji, ali i one koji slabije prate zbivanja u sportu, ko je najbolji igrač naše zemlje, odgovor će biti kratak i jasan - Edin Džeko.
10.03.2022. u 20:30
get url
text

I zaista Dijamant je postavio mnoge rekorde koje će teško bilo ko srušiti.

Pokorio je Njemačku, Englesku i Italiju, rekorder je po broju nastupa u dresu sa državnim grbom naše zemlje, po broju postignutih golova, sa BiH je igrao na Svjetskom prvenstvu...

Međutim, u ovom trenutku, tako bar brojke kažu, Džeko nije najbolji napadač Zmajeva! Gledajući trenutnu formu u ovoj sezoni bolji učinak od kapitena ima Smail Prevljak, napadač Eupena, koji u Belgiji igra sezonu iz snova.

Džeko je ove sezone za Inter nastupio u 37 utakmica i postigao je 16 golova, čemu je dodao i osam asistencija. Gledajući prosjek, napadač Intera postiže gol svakih 164 minute.

Golove je postizao u tri različita takmičenja. U Serie A je odigrao 26 mečeva i ima učinak od 12 golova i pet asistencija. U Ligi prvaka je odigrao sedam susreta, postigao je tri gola i ima jednu asistenciju. Nastupio je i u Kupu Italije, a u tri utakmice ima učinak od gola i asistencije. Jednu asistenciju upisao je i u Superkupu Italije.

Isti učinak od 16 golova, kao i Džeko, ima i Prevljak, ali je on odigrao manje utakmice. Za Eupen je upisao 32 utakmice, a uz 16 golova ima i četiri asistencije.

Prosječno, napadač belgijskog tima protivničke mreže trese svakih 160 minuta.

U Jupiler Pro League osigurao je 27 utakmica i postigao devet golova, uz četiri asistencije, dok sjajan učinak ima u Kupu Belgije - pet utakmica, sedam golova.

Treći bh. napadač Ermin Demirović je u najlošijoj formi. Za Freiburg je odigrao 27 utakmica i ima učinak od tri gola i tri asistencije. Prosječno, gol postiže svakih 248 minuta.

U Bundesligi je nastupio na 23 meča i postigao je dva gola, uz isto toliko asistencija. Po jedan gol i asistenciju upisao je i u Kupu Njemačke.

Kada su napadači koji mogu nastupati za Zmajeve u pitanju, daleko najbolji učinak ima Nemanja Bilbija. Golgeter Zrinjskog je u 22 utakmice postigao 20 golova (trese mreže svakih 97 minuta).

Vodeći je strijelac Premijer ligi BiH sa 19 golova (21 meč), a ima i pet asistencija. Jedan gol postigao je i u Kupu BiH.

No selektor Ivaylo Petev do sada nije računao na Bilbiju, čak ni u posljednjoj prošlogodišnjoj utakmicu u kojoj je B tim putovao na noge Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je poražen sa 1:0.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.