open-navfaktor-logo
search
Prvi musliman
Ed Husić porijeklom iz BiH imenovan za ministra industrije i nauke u vladi Australije
Edham Ed Husić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, postao je ministar industrije i nauke u novoj vladi Australije. On je prvi musliman koji će obnašati poziciju ministra u vladi Australije.
01.06.2022. u 09:43
get url
text

Prema podacima iz biografije, Edham Nurredin Husić je rođen 1970. godine u Sidneju, kao sin bosanskih imigranata, oca Hasiba i majke Hasibe, koji su krajem 1960-ih doselili u Australiju iz Bosne i Hercegovine. Ed Husić je član Laburističke partije Australije i od 2010. godine član je australskog parlamenta. U vladi Kevina Rudda, 2013. godine bio je parlamentarni sekretar premijera i parlamentarni sekretar za širokopojasnu mrežu.

Od januara 2021. godine bio je ministar u sjeni industrije i nauke, odnosno član opozicije koji je zadužen da detaljno prati rad tog ministarstva.

Nova australska vlada koja je položila zakletvu u srijedu ima i rekordan broj žena. Njih 13 obnašat će funkcije ministrica u novoimenovanoj vladi uključujući muslimanku i jednu domorotkinju koja je imenovana ministricom za pitanja domorodaca.

Ceremonija koju je predvodio guverner David Hurley u glavnom gradu Canberri održana je 11 dana nakon što je novi premijer Anthony Albanese, koji predvodi Laburističku stranku lijevog centra, pobijedio na izborima protiv sadašnjih konzervativaca.

- Ponosan što vodim inkluzivnu vladu koja je raznolika kao i sama Australija - napisao je Albanese na Twitteru.

Ministrica mladih Anne Aly prva je australska ministrica muslimanka. Linda Burney postala je prva žena, a tek druga domorodačka osoba, koja će služiti kao ministrica za pitanja starosjedilaca.

Albanese i ministrica vanjskih poslova Penny Wong položili su zakletvu početkom prošle sedmice kako bi mogli odletjeti u Tokio na summit s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom, japanskim premijerom Fumiom Kishidom i indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Od 30 ministara imenovanih u novu vladu, gotovo polovinu čine žene. S obzirom na to da se još trebaju prebrojati neki glasovi s prošlomjesečnih izbora, Laburistička stranka je osigurala dovoljno mjesta za potpunu većinu u Domu od 150 mjesta.

Albaneseov kabinet uključuje neka nova lica, kao i neke zastupnike koji su služili u prethodnoj laburističkoj vladi koja je posljednji put bila na vlasti prije devet godina, prenosi AP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.