open-navfaktor-logo
search
Omiljena destinacija
Eastern Express vozom od Ankare do Karsa: Doživite zimsku bajku u Turskoj
Prirodne ljepote, drevna historija, kultura i bogata kuhinja samo su neki od razloga zašto je Turska omiljena destinacija za putovanja.
28.12.2022. u 21:12
get url
text

Kako se jesen završava, Turska se pretvara u "raj za zimski turizam" sa snijegom prekrivenim urbanim i ruralnim krajolicima. Pored renomiranih skijaških centara u zemlji, Turska putnicima nudi posebne doživljaje historijskih gradova, koji su još privlačniji pod snježnim pokrivačem. Jedno od ovih posebnih iskustava je čuveni Eastern Express, koji polazi iz glavnog grada Ankare do Karsa, magičnog zimskog grada u najistočnijem dijelu zemlje, prolazi duž prelijepih gradova, i između veličanstvenih planina i dolina.

 

Bajkovita atmosfera, očaravajuće putovanje

Počevši od srca Anadolije i protežući se 1.310 kilometara do najistočnijeg dijela Turske, pruga Eastern Express poznata je po svojim pejzažima, koji oduzimaju dah. Putopisci je smatraju jednom od "najbolje četiri željezničke rute" na svijetu, a za ovo fascinantno putovanje između Ankare i Karsa potrebno je oko 25 - 26 sati. Nakon polaska iz Ankare, voz prolazi kroz provincije Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan i Erzurum i stiže u posljednju stanicu Kars.

Putnici Eastern Express-a, jedne od omiljenih nostalgičnih ruta Turske, mogu doživjeti historijske željezničke stanice, lokalne specijalitete i izvanzemaljske krajolike. Voz, koji pored vagona Pullman i couchette, također ima i vagon - restoran sa četrnaest stolova i sjedištima za 56 osoba. Pored mogućnosti za objedovanje u restoranu, putnici ponekad donose svoje čajnike stvaraju sebi poseban ugođaj za stolom.

Kako bi se zadovoljila rastuća potražnja posljednjih godina, predviđene su dvije odvojene željezničke linije, "Eastern Express" i "Touristic Eastern Express". Turistički Eastern Express, koji uključuje spavaća kola, staje na 29 stanica uz zaustavljanje dva i po do tri sata prilikom dolaska i polaska. Dok "Eastern Express" nema vagon za spavanje i staje na 50 stanica na željezničkoj liniji, s ograničenijim pauzama na putovanju.

 

Posljednja stanica: Kars sa svojom jedinstvenom ljepotom

Krajnja destinacija Istočnog ekspresa je fascinantan zimski grad Kars, jedno od najstarijih naselja u Anadoliji, koji je smješten u jednom od najistočnijih dijelova Turske. Oblikovan brojnim kulturama kroz historiju, Kars vodi posjetioce u neko drugo vrijeme. Počevši od Urarta, ove zemlje su ispratile mnoge civilizacije: perzijske, istočno rimske, seldžučke i osmanske. Područje se također nalazi na važnom trgovačkom putu gdje se nakada spajao poznati Put svile.

Ovdje se nalazi i drevni grad Ani, koji je nekada imao populaciju od skoro 100.000 ljudi u 5000. godini p.n.e a sada upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Dobro očuvan do danas, Ani je izuzetno iskustvo koje posjetioci Karsa mogu doživjeti. Druge historijske strukture i lokaliteti u ovoj oblasti su Tvrđava Karsa, oko rijeke Kars, dok strukture kao što su bastioni i Drugi kameni most služe kao terase za posmatranje Karsa. Džamija Ebu'l Menučehr, crkva Surb Prkich, crkva Tigran Honents, manastir monahinja i Muzej Karsa su drugi zanimljivi lokaliteti.

 

Predivan zimski snijeg u Karsu omogućava poznatom gradskom skijaškom centru, Sarıkamışu, mnogobrojnu posjetu turista tokom ovog perioda. Ski centar Sarıkamış, poznat po praškastom kristalnom snijegu, nudi treću skijašku stazu po visini na svijetu, također je poželjan zbog svojih alpskih i nordijskih skijaških sportova. Jezero Çıldır, na granici Kars-Ardahan, je još jedna posebna ruta koju možete doživjeti u Karsu. Posjetioci mogu prošetati zaleđenim jezerom, voziti se u sankama koje vuku konji i posmatrati ribare koji pecaju na ledu.

Kars, grad na najistočnijem dijelu zemlje je gastronomski raj sa svojim jedinstvenim jelima i prepoznatljivim okusima turske kuhinje. Posebno poznat po sirevima kašaru i gruyereu, medu i guščijem mesu, Kars se ističe raznolikošću lokalnih okusa. Ako tokom obroka naiđete na duel ašika, smatrajte se sretnim. Ova drevna tradicija, u vidu priča koje izvode muzičari i trubaduri, često se pretvara u žestoko takmičenje, koje je odlična zabava kako za izvođače tako i za gledaoce. Tradicija ašika, koja je 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa, važna je umjetnička forma utkana u kulturnu memoriju Anadolije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.