open-navfaktor-logo
search
Manifestacija
Džudža Džaferova džamija i pravoslavna crkva sv. Nikole otvaraju svoja vrata za Noć muzeja
U organizaciji Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" i Kulturno informativnog centra (KIC) iz Tomislavgrada u petak, 27. januara, u prostorijama tog muzeja i galerije KIC-a održat će se tradicionalna kulturna manifestacija "Noć muzeja".
25.01.2023. u 11:40
get url
text

Program manifestacije započinje u 19 sati u Franjevačkom muzeju gdje će biti otvorena izložba "Umjetnik - crta - posvećenje" - zbirka crteža Gabrijela Jurkića iz fundusa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno, te svečano otvorena sama manifestacija "Noć muzeja".

Posjetitelji će, osim spomenute izložbe, moći razgledati i stalnu postavku muzeja i biblioteke, kao i baziliku.

Nastavak programa predviđen je u Gradskoj galeriji KIC-a u kojoj će biti otvorena izložba umjetničkih radova nastalih na IX međunarodnoj likovnoj koloniji Tomislavgrad-Blidinje 2022.

Večer u KIC-u će muzikom uveličati nastup učenika Osnovne muzičke škole Tomislavgrad, a bit će otvorena i vrata "Duvanjske kuće" gdje će posjetitelji moći kupiti domaće proizvode.

Nadalje, posjetitelji će biti u mogućnosti posjetiti i Džudža Džaferovu džamiju i pravoslavnu crkvu sv. Nikole i parohijski dom, čija vrata će biti otvorena od 19 do 22 sata.

- Jedini način za shvatiti sliku je otići i pogledati u nju. A ako od milion posjetitelja postoji tek jedan kojem umjetnost nešto znači, to je dovoljno da opravda muzeje - kazao je jedan od najistaknutijih predstavnika impresionizma Pierre Auguste Renoir čijim citatom organizatori publiku uvode u ovogodišnju "Noć muzeja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.