open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Želje
Džubur: Život i zdravlje građana su na prvom mjestu, svi fudbaleri su dobro i zdravo
Predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar Admir Džubur podržao je mjere koje nadležni organi poduzimaju u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.
18.03.2020. u 20:18
get url
text

Prvi čovjek kluba sa Grbavice u intervjuu za Federalni radio je ukazao na potrebu da hitnim mjerama pomognu premijerligašima i sportu u cjelini.

Stanje prirodne i druge nesreće u Bosni i Hercegovini će se uz sve ostalo možda najnegativnije odraziti na sportske ekipe.

Nije potrebno posebno naglašavati da je prihoda od ulaznica, televizijskih prava i novac od sponzora, marketinga glavni izvor prihoda gotovo svih klubova u BiH. O svemu ovome, ali prvenstveno o zdravlju svih onih koji su članovi FK Željezničar u intervjuu za Radio Federacije je govorio Admir Džubur, predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar.

- Svi naši fudbaleri, od prvotimaca do Omladinske škole i škole mladih su dobro i zdravo. U skladu sa naredbama sve aktivnosti u klubu koje uključuju okupljanje su obustavljene uključujući i treninge. Administracija radi prema specijalnom rasporedu koji osigurava sigurnost ljudi - istaknuo je na početku razgovora Džubur, te dodao:

- Međutim ono što sve nas u klubu, ali i sve ostale zabrinjava je šta i kako dalje. Gledajući u cjelini sport u BiH je i inače nedovoljno podržan i finansiran od zvaničnih struktura, tako da ova situacija u potpunosti zaustavlja novčane tokove koji klub održavaju u životu, i tu prvenstveno mislim na novac koji pristiže od donatora, sponzora, marketinga i ulaznica, rekao je Džubur i dodao da ukoliko Fudbalski savez BiH, resorna državna, federalna i posebno kantonalna ministarstva ne pronađu način kako da pomognu sportskim društvima mnoga od njih će dospjeti u značajne financijske probleme i dugove što ih može dodatno onemogućiti da se posvete sportskim aktivnostima zbog kojih i postoje.

Na pitanje da li će se klubovi u narednom periodu organizirati i poput Udruženja poslodavaca FBiH, i kreirati inicijativu sa prijedlozima hitnih mjera vlastima koje imaju za cilj ublažiti posljedice pandemije korona virusa na sport i sportiste, predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar je odgovorio da je on kontaktu sa predsjednicima ostalih premijerligaških klubova i da će se u skorije vrijeme očitovati.

- Život i zdravlje građana su na prvom mjestu, i podržavamo sve mjere koje nadležni organi poduzimaju u cilju sprečavanja širenja zaraze, ali takve mjere moraju biti praćene setom drugih ekonomskih mjera, koje će osigurati održivost i u krajnjem slučaju opstanak klubova. U situaciji kad su izvori finansiranja klubova skoro u potpunosti zaustavljeni, krajnje je neprihvatljivo da zbog prekida u prvenstvu, te kasnijeg, produženja klubovi dođu u situaciju da bankrotiraju - zaključio Admir Džubur na kraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.