open-navfaktor-logo
search
Nema više prepreka
Džindić za Faktor: Radovi na Bloku 7 počinju u narednih sedam dana
Potpisan je ugovor za pripremne radnje, vrijedne 18 miliona maraka, što finansira Elektroprivreda BiH  Za godinu dana imat ćemo završene pripremne radnje  i početak montaže opreme, uvjeren je Džindić.
19.09.2019. u 17:05
get url
text

Hvala dragom Bogu da su smogli snage, da su, nakon silnih aktivnosti koje vodimo četiri godine, uspjeli da nam daju jedno malo pismo.

Bila je to prva reakcija Nermina Džindića, ministra energije i rudarstva  Federacije BiH, na vijest da je Vijeće ministara BiH usvojilo tekst Pisma podrške u vezi s termo blokom 7 Termoelektrane u Tuzli.

To pismo bilo je posljednja prepreka kako bi se konačno pristupilo konkretnim aktivnostima na realizaciji najveće poslijeratna investicije u Bosni i Hercegovini.

- Nekoliko mjeseci čekamo, molio sam na sve moguće načine. Nažalost, do sada nije bilo sluha, s jedne strane to je bilo malo politički, s druge strane proceduralno motivirano… tako da je to bila smetnja za projekt – kaže Džindić u izjavi za Faktor.   

Obećava da će konkretni radovi početi za nekoliko dana.  

- Prije dva-tri dana potpisan je ugovor za pripremne radnje, koje kreću u narednih sedam dana. To finansira Elektroprivreda, a vrijednost tih radova je oko 18 miliona maraka. Za godinu dana imat ćemo završene pripremne radnje  i početak montaže opreme – uvjeren je Džindić.

Govoreći o narednim koracima, objašnjava da će Elektroprivreda BiH, nakon što zaprimiti pismo iz Vijeća ministara, proslijediti ga kineskoj Eximbank. Nakon toga, banka bi trebala pustiti kredit u opticaj.

-Poslije toga slijedi aktiviranje odredbi ugovora, kao što su faza projektovanja, gradnje, montaže… - objašnjava ministar.

Podrcrtava da više nema nikakvih smetnji niti opasnosti za gradnju Bloka 7 jer su svi dokumenti izdati po zakonu.

- Nema niti jedne popjave kojom bi projekt mogao biti ugrožen – podcrtava Džindić.

Prema njegovim riječima, sada slijedi I prestrukturiranje u rudnicima, kako bi oni bili dovedeni u stanje da gotovosti, da mogu odgovoriti s količinom uglja u tačnom vremenu, bez zastoja i blokada. Objašnjava da će, osim rudarskog, gradnja Bloka 7 značiti mnogo i za mnoge druge sektore, kao što je građevinski, elekto…

- To će biti motor pokretač kompletne industrije – kaže Džindić.   

Parlament Federacije prethodno je usvojio zaključke o gradnji i podržao zaduženje Elektroprivrede BiH za izgradnju Bloka 7 u iznosu od 614 miliona eura. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.