open-navfaktor-logo
search
Stanje u rudnicima
Džindić: Vrlo brzo ćemo završiti posao u RMU Banovići
Džindić je rekao da će se 12. novembra ući u pregovore vezano za novi kolektivni ugovor. Ostala je nedogovorena visina satnice, gdje rudari traže 2,70 KM
23.10.2019. u 12:13
get url
text

Nermin Džindić, federalni ministar energetike i rudarstva, novinarima je danas rekao kako će Vlada FBiH ubrzo riješiti pitanje RMU Banovići. 

-Skupština RMU Banovići nije održana jer Odbor za glasanje nije došao na sjednicu. Radi se o šest članova koji su imenovani 26. septembra. Indikativno je da svih šest članova nisu u istom trenutku došli, a da je jedna gospođa imala saobraćajni udes u tom trenutku. Šta reći na to? Mi smo jutros nadležnim institucijama poslali materijal i pismo da je sjednica otkazana. Tražimo od nadležnih institucija da se ispita cijeli slučaj kao i nedolazak Odbora za glasanje. Vlada će u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, poštujući sve zakone i propise, vrlo brzo nakon isteka tri dana roka, a to je do sutra, ako aktuelni Nezavisni odbor ne sazove sjednicu, 1. novembra sazvati Skupštinu, odrediti odbor za glasanje, imenovati sva radna tijela i završiti posao - rekao je Džindić. 

VEZANI TEKST - NO na čekanju: Zbog Kukićevog Odbora za glasanje odgođena Skupština RMU Banovići

Danas je produžen kolektivni ugovor za oblast rudarstva između Vlade FBiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, te Samostalnog sindikata rudnika FBiH. Ugovor je bio istekao 11. septembra ove godine. Produžen je do potpisivanja novog. 

Džindić je rekao da će se 12. novembra ući u finalne pregovore u vezi s novim kolektivnim ugovorom. Ostala je nedogovorena visina satnice, gdje rudari traže 2,70 KM. A razmatra se korekcija cijena uglja koja bi za sobom poovukla i efekat povećanja cijene električne energije. 

U vezi sa ponudom za Aluminij izraelsko-kineskog konzorcija, Džindić je rekao da su dobili analizu na 100 stranica na engleskom jeziku i da taj materijal razmatraju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.