U pauzi sastanka koji je počeo jutros kazao je da su zahtjevi sindikata formulisani u pet tačaka.

- Tih pet tačaka smo razmotrili i napravili desetak zaključaka. Dva su sporna, nismo se mogli dogovoriti i trebaju nam konsultacije da vidimo može li Porezna uprava učiniti određene ustupke ili korake da bi došlo do deblokade - kazao je Džindić naglašavajući da je optimista.

Predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić izrazio je nadu da će do kraja dana doći do rješenja koje će ponuditi prevazilaženje aktuelnog stanja u rudnicima u Brezi i Zenici.

- Na sastanku smo ponovili da u ovakvim uslovima i okolnostima nemamo potreban nivo sigurnosti za izvođenje rudarskih radova. Želimo da sistem Elektroprivreda i rudnici iznađu način na koji je moguće izvršiti deblokadu računa u dva rudnika te potpuno jasno definisati način na koji ćemo penzionisati 85 radnika iz tri rudnika iz sastava koncerna - rekao je Husić.

Naglasio je da su pregovori socijanih partnera na korektnom nivou.  

Predstavnici sindikata radnika u rudarstvu FBiH od jutros su na pregovorima s predstavnicima Vlade Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH. Rudarski zahtjevi su deblokada računa rudnika Zenica i Breza, isplata plata i naknada za topli obrok za januar te uplata doprinosa za 36 zeničkih rudara koji su prošle godine dobili rješenja o penzionisanju, ali zbog činjenice da za njih nisu uplaćeni doprinosi, još nisu počeli i primati penziju.

Zenički je rudnik za doprinose dužan oko 153 miliona KM, ali im je račun blokiran zbog dijela tog duga od 4,9 miliona KM, dok je brezanski rudnik dužan oko 110 miliona KM, a njihov je račun blokiran na iznos od 4,5 miliona KM.