- Povodom Vašeg akta od 20.9.2022. godine, u kojem navodite da je nosilac aktivnosti u oblasti rudarstva u FBiH jedino i isključivo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI), te da Ured premijera nije nadležan za pregovaranje Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u FBiH, obavještavamo Vas da FMERI nije nadležno za kolektivno pregovaranje u oblasti rudarstva u FBiH. Nadležnost ovog Ministarstva kada je oblast rudarstva u pitanju odnosi se isključivo na pitanja upravljanja mineralnim sirovinama iz nadležnosti FBiH, dok je za pitanja radnih odnosa, a koja uključuju i kolektivne ugovore, nadležno Federalno ministarstvo rada i socijalne politike - navodi se u dokumentu koji je potpisao ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i koji je poslan Uredu premijera FBiH 21. septembra.

VEZANI TEKST - Održan štrajk upozorenja u osam rudnika u FBiH: Novalić tražio pregovore s rudarima, Džindić se oglušio

Nadalje, dodaje se u dopisu koji potpisuje Džindić, u smislu člana 138a, stav tri, Zakona o radu FBiH, nosioci državnog kapitala u privrednim društvima sa učešćem više od 50 posto državnog kapitala u oblasti rudarstva su Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH.

- Također, članom tri Uredbe o Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH, propisano je da Ured premijera vrši i druge poslova u vezi sa ostvarivanjem funkcije premijera, a posebno poslove koji se odnose na pripremu stručnih i organizacijskih osnova za saradnju premijera pored ostalih i sa asocijacijama privrednika, poslodavaca i sindikatima - zaključeno je u dopisu.