open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Džindić: Ni druga ponuda Abraham Group za Aluminij nije prihvatljiva
Federalni ministar energije, rudarstva industrije Nermin Džindić je danas u Mostaru kazao kako je sve finalizirano za potpisivanje kolektivnog ugovora iz oblasti rudarstva u FBiH i podsjetio da je najniža satnica rudara povišena sa 2,50 KM na 2,70 KM. Osvrnuo se i na situaciju sa kompanijom Aluminij Mostar kazavši da nova ponuda Abraham Group prema Vladi FBiH zbog više tačaka nije prihvatljiva.
20.02.2020. u 13:45
get url
text

- Sa sindikatima smo usaglasili i dogovorili da će pristati na novi način rada i prestrukturiranje. Usaglašena je najniža satnica sa 2,50 KM na 2,70 KM, dobijena je saglasnost da sa reprezentativnim sindikatima potpišemo novi kolektivni ugovor čija bi primjena trebala početi 1. marta - rekao je Džindić novinarima na današnjoj press konferenciji u Mostaru gdje je danas održana i sjednica Vlade FBiH.

Džindić je kazao da je plan prestrukturiranja energetskog sektora gotov, ali da ne može iznositi nikakve informacije u javnost.

Govorio je i o aktuelnom stanju u Aluminiju Mostar. Podsjetio je da je Vlada FBiH ranije dobila memorandum od Abraham group. Dodao je da su pročitali tu faktički knjigu od nekoliko stotina stranica, raspravili o tome i proslijedili premijeru FBiH na odgovore, tačnije, dopis uputi Abraham group.

Džindić dodaje da su potom dobili odgovore, tačnije, novu ponudu Abraham Group koja zbog više stavki nije prihvatljiva.

- Njihovi zahtjevi su ostali isti, na nivou Memoranduma jedan.  Čak je u Memorandumu dva navedeno šest uvjeta koje Vlada FBiH treba ispoštovati, a jedan od njih je da Aluminij Industries ima besplatnu energiju najmanje pet godina. To ne može niko ispuniti. Danas je Vlada dala ovlaštenje da premijer dostavi pisani akt Abraham Group da njihovi zahtjevi nisu prihvatljivi i ponovo ih pozivamo da predlože neki novi model saradnje - rekao je Džindić.

Podsjetio je da se sutra održava Skupština Aluminija Mostar kojoj će prisustvovati i ovlašteni predstavnik Vlade FBiH.

- Mi smo prošle sedmice dobili ugovor o zakupu, Nadzorni odbor Aluminija Mostar je usvojio i dao saglasnost na ugovor o zakupu Aluminij Industries, ali u ugovoru nedostaje dosta detalja i zbog toga će naš predstavnik glasati protiv toga. Greške se moraju ispraviti. Neke stvari nadilaze nadležnost Vlade FBiH. Mi želimo da zaštitimo kapital Aluminija kao i radna mjesta, a prema ugovoru koji se nalazi ispred mene, to se nažalost neće desiti- rekao je Džindić.

U nastavku je odgovarajući na novinarska pitanja govorio o istraživanju nafte i plina na području FBiH.

Rekao je kako postoje četiri lokaliteta i to dva na području Posavine, na dijelu Dinarida, i Majevici u Tuzlanskom kantonu. Kazao je da će u narednom periodu Ministarstvo ući u finalne pregovore i odabiranje kompanije koja će istraživati naftu i plin. Da je riječ o projektima koji će zasigurno utjecati na razvoj privrede u BiH i da je to jedan generator razvoja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.