open-navfaktor-logo
search
Aluminij Mostar
Džindić nakon razgovora sa mogućim investitorima: Šta nudi Emirates Global Aluminium?
Današnji sastanak sa Emirates Global Aluminiumom bio je puno konkretniji. Oni godišnje proizvode dva i po miliona tona aluminija, rekao je Džindić
04.07.2019. u 16:38
get url
text

Nermin Džindić, resorni ministar u Vladi FBiH, sastao se danas sa predstavnicima konzorcija Emirates Global Aluminium (EGA). Razgovaralo se o mogućem investiranju u mostarskom Aluminiju te općenito o stanju u toj kompaniji. Ministar je kazao da je ponuda EGA "konkretnija" nego Glencoreova.

Na sastanku je rečeno da je najveća vrijednost Aluminija u ovom trenutku iskustvo njegovih radnika, pojasnio je ministar na konferenciji za medije.

- Obavili smo radni sastanak sa potencijalnim investitorom Emirates Global Aluminium, došla su dva izvršna direktora i u dvosatnom razgovoru predložili gdje vide Aluminij Mostar u nekom budućem poretku u proizvodnji aluminija u Evropi i svijetu. Predloženi koncept te kompanije jeste da se uradi finansijska i tehnička analiza  na kojoj će početi raditi već sutra. Napravit će model i procijenti sa svog stajališta vrijednost kompanije, a poslije toga ući u pregovore sa svim vlasnicima Aluminija Mostar o mogućem modelu preuzimanja kompanije - objasnio je Džindić.

Dodaje kako je u međuvremenu Vlada FBiH dobila poziv Glencorea iz Švicarske za ponovni sastanak u vezi s mogućim investiranjem u Aluminij, te da je Glencore spreman finansirati električnu energiju za Aluminij, do 50 eura po megavat satu do Nove godine. Kazao je kako će se sutra nastaviti razgovori sa Glencoreom, a koji su započeti prošle sedmice.

-Današnji sastanak sa Emirates Global Aluminiumom bio je puno konkretniji. Oni godišnje proizvode dva i po miliona tona aluminija. Zanimljivo je da se ne bave samo topljenjem aluminija i proizvodnjom sirovine, već i recikliranjem otpadnog aluminija, kao i finalnom proizvodnjom. Tu se spominje i avioindustrija, rade i na proizvodnji dijelova za Jaguar, BMW - rekao je Džindić. 

Dodao je kako je potencijalni investitor spomenuo i kreiranje trogodišnjeg illi desetogodišnjeg plana rada  Aluminija koji bi podrazumijevao potpuni oporavak kompanije. Zaključio je da razgovori sa potencijalnim investitorima općenito imaju za cilj da Aluminij "preživi do Nove godine", a poslije toga da radi u skladu sa pravilima tržišta, inače mu slijedi kraj poslovanja.

Podsjetio je da je Vlada FBiH do sada za Aluminij Mostar  izdvojila 285 miliona KM kroz električnu energiju i uvezivanje staža. 

Dodao je da dug Aluminija Mostar prema Elektroprivredi HZ HB iznosi 280 miliona KM i kazao da se nije razgovaralo o otpisu duga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.