open-navfaktor-logo
search
Blok 7 TE Tuzla
Džindić: Mi smo uradili sve, čeka se sjednica Zastupničkog doma FBiH
Ministar Džindić smatra da neće biti problem da se sa kineskim partnerom dogovore oko produženja roka kada je riječ o realizaciji projekta
19.10.2018. u 13:57
get url
text

Govoreći danas u Sarajevu o projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, Nermin Džindić, federalni ministar energije rudarstva i industrije je naglasio da su Federalna vlada i Ministarstvo na čijem je čelu, uradili sve u zadanim rokovima. Kaže kako se čeka sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da usvoji odluke i da se počne s radovima.

- Što se tiče Federalne vlade, prvo moje je Ministarstvo uradilo u zadanim rokovima ono što je bilo predviđeno da se uradi zajedno sa Elektroprivredom BiH. Nakon toga je zadatak preuzela ministrica finansija i isto u roku odradila svoj posao. Iza toga je ta odluka i projekat došao do Agencije za državnu pomoć, a koja je izdala mišljenje po kojem je ovaj projekat urađen u skladu sa zakonom i sa svim procedurama države u kojoj živimo - pojašnjava Džindić.

Dodaje kako su nakon toga dva subjekta uložila Evropskoj energetskoj zajednici pritužbu na proces izdavanja kompletne dokumentacije navodeći čak tamo i problematiku zaduženja.

- Na osnovu toga Energetska zajednica je poslala jedno pismo Domu naroda u kome je tražila da se zaustavi proces, dok oni to ne izanaliziraju, a to su već jednom uradili. To pismo je došlo i u Agenciju za državnu pomoć koja je odmah odgovorila da je uradila u skladu s procedurama i zakonom države. Dakle, Vlada FBIH je učinila sve što je mogla, dobila pozitivno mišljenje Agencije. Nama treba još sjednica Zastupničkog doma FBiH da potvrdi te odluke a iza toga početak gradnje - govori Džindić.

Kaže kako je, nažalost, u međuvremenu, nastao jedan mali problem s kineskim partnerom.

- To je produženje rokova koji su definisani prethodno, a koji su istekli 17. oktobra. Ti rokovi su do sada dva puta prolongirani i ne vidim ja nikakvog razloga da neće oni ponovo biti pomjereni za neki naredni period. Ali je procedura takva da poslije drugog prolongiranja se u treći ulazi u malo detaljniju analizu. Mi se toga ne bojimo jer smo ranije već prošli kompletnu tu proceduru - rekao je Džindić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.