open-navfaktor-logo
search
O rudnicima
Džindić: Koliko vidim, direktor RMU Zenica još nije podnio ostavku, očekujemo to i dalje
Treba nam nova uprava, nova strategija i plan. I dalje očekujemo da sadašnji direktor RMU Zenica podnese ostavku, rekao je Džindić
12.09.2019. u 12:35
get url
text
Nermin Džindić
Nermin Džindić

U roku od 60 dana treba da se donese sanacioni plan za RMU Zenica, rekao je danas na konferenciji za novinare u Mostaru Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. Naglašava da je restrukturiranje osnovni preduvjet za opstanak.

Podsjećamo, Džindić je danas upoznao Vladu FBiH o stanju u rudnicima uglja u FBiH i aktivnostima provedenim posljednjih dana. Zbog neuplaćenih, a obračunatih doprinosa, računi rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi su bili blokirani.

- Ono što struka kaže za RMU Zenica, tako će i biti. Treba nam nova uprava, nova strategija i plan. I dalje očekujemo da sadašnji direktor RMU Zenica podnese ostavku. Samo od Nove godne RMU Zenica ima gubitak od 6,5 miliona KM, zbog tri jame. Od 2009. do 2015. godine rudnici u FBiH nisu plaćali niti jednu marku poreza, pa su dugovi izašli na 473 miliona KM. Od toga polovina otpada na Zenicu i Brezu, odnosno, Zenica duguje 141 milion KM, a Breza 88 miliona KM - rekao je Džindić

Dodaje da samo u ovoj godini od obračunatih dugovanja u Brezi od 6,9 miliona KM je uplaćeno 1,6 miliona, a u Zenici od 8,7 miliona uplaćeno je 1,1 milion KM.

- Očekujemo da direktor RMU Zenica podnese ostavku, koliko vidimo, to još nije učinio. Jučer je dogovoreno da se rudnik Breza zaduži i od tog novca deblokira račun i isplati plaće, a za Zenicu je nađeno rješenje avansnog plaćanja. Mi smo smo sačinili i jedan i drugi avans kako ljudi više ne bi bili u jami - rekao je Đindić.

Dodaje kako je odlučeno da kolektivni ugovor za rudare, iako je istekao, i dalje važi, do potpisivanja novog.

- Treba uslijediti reorganizacija i izmijeniti osobe koje zaustavljaju proces reorganizacije. Ovih dana sam čuo puno stvari, a jedna od njih je da je informacija od generalnog do izvršnog direktora putovala od pet do 15 dana, umjesto da putuje od jedne do pet sekundi. Oko 200 KM po toni gubimo u proizvodnji uglja. U Zenici jedan radnik godišnje iskopa 280 tona uglja, a rudar Gračanice 1.786 i to vam sve govori - rekao je Džindić novinarima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.