VEZANI TEKST - BH-Gas: Izmirit ćemo fakturu Gazpromu za 30 sekundi, ali Energoinvest nam je ne želi dostaviti

Džindić je podsjetio na zaključke Vlade FBiH od 8. aprila, kada su vezano za snabdjevanje gasom Energoinvest i BH-Gas zaduženi da u roku od tri dana sačine sporazum kako će funkcionirati, s obzirom na novi pravac snabdijevanja gasom. 

- Zaključak 4. obavezuje Nadzorni odbor i Upravu BH-Gasa da izvrše povrat sredstava uplaćenih prema transportnim kompanijama, znajući da tim tokom plin neće ići. Danas je Vlada informirana o svemu. Vlada se uključila u raspravu i jednoglasno smo donijeli tri zaključka. Tako Vlada Federacije nalaže privrednom društvu BH-Gas da danas do 13 sati izvrši uplatu po fakturi privrednog društva Energoinvest za isporučeni prirodni gas i PDV obaveze, a da privredno društvo izvrši uplatu Gazpromu i Upravi za indirektno oporezivanje danas u toku dana. U slučaju neizvršavanja obaveza Vlada će tokom današnjeg dana poduzeti adekvatne mjere iz svoje nadležnosti i riješiti ovaj problem - rekao je Džindić na današnjoj press konferenciji u Sarajevu i dodao: 

"Još jedna prilika, posljednja opomena za oba direktora da se danas izvrši plaćanje i prekine agonija, informisanje, javnosti o prekidu snabdjevanja gasom. Novac postoji, on je na računu BH Gasa. Taj novac se treba prebaciti na račun Energoinvesta, a iza toga Energoinvest Gazpromu i tu se priča završava".